Τέλος το φθηνό χρήμα – Η ΕΚΤ μπαίνει στο χορό των αυξήσεων στα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως μπαίνει τέλος στις αγορές ομολόγων την 1η Ιουλίου - Τι αναφέρει η ειδική πρόβλεψη για την Ελλάδα.

Τέλος το φθηνό χρήμα – Η ΕΚΤ μπαίνει στο χορό των αυξήσεων στα επιτόκια
4'

Τέλος εποχής για τα μηδενικά επιτόκια, καθώς Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου και σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. «Η κλίμακα της κίνησης του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του πληθωρισμού. Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού επιμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή επιδεινωθούν περαιτέρω, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Σημειώνεται ότι στις 4 Μαΐου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες. Το επιτόκιο της Fed, το οποίο ήταν μηδενικό στην αρχή του έτους, θα μπορούσε να φτάσει στο 0,75% και θα να ξεπεράσει το 2% μέχρι το τέλος του έτους. Μία μέρα μετά η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιο της στο 1%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που πλέον οδεύει να ξεπεράσει το 10%.

Σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες κάνουν αυστηρότερους τους νομισματικούς τους όρους. «Πιστεύουμε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν αρκετά απότομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγο λιγότερο στη ζώνη του ευρώ », έχει επισημάνει ο Ed Parker του οίκου αξιολόγησης Fitch. Όπως ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες όχι μόνο θα σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά ακόμη και θα αρχίσουν να πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν συσσωρεύσει στους ισολογισμούς τους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. «Το περιβάλλον χρηματοδότησης θα γίνει πιο σκληρό», προσθέτει.

Aπό την πλευρά της η BofA Securities αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης, φέτος, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Η BofA, που αρχικά ανέμενε αυξήσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης το 2022, επισημαίνει ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ήταν επιβεβαίωση ότι οι 100 μονάδες βάσης θα ήταν η μικρότερη αύξηση που θα μπορούσε να προχωρήσει η τράπεζα.

Τέλος στις αγορές ομολόγων – Στήριξη στην Ελλάδα

Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι λήγουν οι καθαρές αγορές ομολόγων, με βάση τόσο το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία όσο και για το APP, από την 1η Ιουλίου. «Θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν για διευρυμένο χρονικό ορίζοντα», υπογραμμίζει. Προσδιόρισε, δε, αυτό τον ορίζοντα έως τα τέλη του 2024 για το πρόγραμμα PEPP. Ωστόσο σημειώνει ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν, εάν οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν λόγω της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ η ευρωτράπεζα προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την οικονομία. Αναμένει πλέον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, προτού μειωθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 -υψηλότερο από ό,τι στις προβλέψεις του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του ορίζοντα προβολής προβλέπεται να είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,3% το 2022, 2,8% το 2023 και 2,3% το 2024 -επίσης πάνω από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η ΕΚΤ πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% το 2022, 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, οι προοπτικές αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για το 2022 και το 2023, ενώ για το 2024 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει τη δέσμευση να στηρίξει την Ελλάδα, που βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατά της πανδημίας (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τη μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί διαταραχή. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή