Έρχεται το Fuel Pass 2: Αύξηση επιδότησης και διεύρυνση δικαιούχων
Καταφθάνει το νέο ενισχυμένο Fuel Pass, το οποίο αυξάνει την επιδότηση και διευρύνει την «βεντάλια» των δικαιούχων
Οικονομικά αβάστακτο πλέον θεωρείται το γέμισμα των αυτοκινήτων καθώς η τιμή της βενζίνης αγγίζει πλέον στην Αττική τα 2,50 ευρώ το λίτρο ενώ σε πολλά νησιά έχουν παρατηρηθεί τιμές ακόμα και στα 2,80 ευρώ το λίτρο.
Μπροστά στον κίνδυνο η κατάσταση με την ακρίβεια να ξεφύγει, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα μέτρα τα οποία θα παίξουν αποκρουστικό ρόλο στην ολοένα και πιο δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών.
Οι αποφάσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι των συζητήσεων» θα «κλειδώσουν» αναλόγως την εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού, με τις ανάλογες ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο Τετάρτη (15/6). Πάντως, τα φορολογικά έσοδα κατά τον μήνα Μάιο φαίνεται πως ξεπέρασαν τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου. Σε αυτό σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται να έχουν συμβάλει καθοριστικά οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται πλέον να ανοίγει τον δρόμο για παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων.
Άλλωστε, ενθαρρυντικά ήταν και τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από την σημερινή συνάντηση που είχαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ, που αφήνουν στην ουσία ανοικτή «χαραμάδα» για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων μπροστά στη «λαίλαπα» της ακρίβειας
Ευχάριστα,την ίδια ώρα, είναι και τα νέα που έρχονται από ευρωπαϊκό επίπεδο με το «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να ανάψει το Eurogroup στη συνεδρίαση του στις 16 Ιουνίου και που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 21 Αυγούστου σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα.
Τι θα περιλαμβάνει το νέο Fuel Pass
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, με τις υψηλές τιμές των καυσίμων να αποτελούν το βασικό «αγκάθι» που διευρύνει την δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η αγορά.
Ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται αφορούν την παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass), σε αναβαθμισμένη μορφή όπως με αύξηση του επιδοτούμενου ποσού καθώς και των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας και το πετρέλαιο κίνησης, με το σενάριο αυτό βέβαια να μην έχει «κλειδώσει»
Συγκεκριμένα αναφορικά με το επίδομα βενζίνης, αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων. Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης των 30-50 ευρώ με έμφαση στα νησιά και αναπροσαρμογή προς τα πάνω του εισοδηματικού κριτηρίου προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές. Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Εξάμηνη παράταση για το μειωμένο ΦΠΑ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έληγε κανονικά στο τέλος Ιουνίου αλλά με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση παρατείνεται για ακόμη έξι μήνες η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.
Ειδικότερα με βάση το άρθρο 35 του νομοσχεδίου, παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 η εφαρμογή:
• μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και
• για τα εισιτήρια κινηματογράφων,
• για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,
• για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,
• για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,
• για τις υπηρεσίες εστίασης,
• για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και
• για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η παράταση εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα ως άνω αγαθά και υπηρεσίες κρίνεται σκόπιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση των συνθηκών δυσπραγίας στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης.