Η εκτόξευση του φυσικού αερίου διατηρεί υψηλά το κόστος ρεύματος – Σε 15 ημέρες το πλαφόν
Με τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), να διαμορφώνεται στα 118 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, λόγω του περιορισμού της ροής αερίου μέσω του Nord Stream από την Gazprom, η τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει στην περιοχή των 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η διατήρηση του κόστους ενέργειας στα ύψη και εν μέσω της θερινής περιόδου καθιστά ακόμη πιο σημαντική την εφαρμογή του έκτακτου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να καταθέσει τη σχετική ρύθμιση σύντομα στη Βουλή ως τροπολογία σε κάποια από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος.
Πηγές θέλουν την τροπολογία να είναι γενικού περιεχομένου, θέτοντας το πλαίσιο της λειτουργίας του μηχανισμού. Αυτός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα έχει ανώτατο όριο εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουνίου 2023. Με την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν θέματα όπως το ύψος του πλαφόν που θα τίθεται στη χονδρεμπορική αγορά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον μηχανισμό και σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρήσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 0,145 ευρώ. Σήμερα, με τις επιδοτήσεις, η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 0,23 ευρώ, ενώ χωρίς αυτές διαμορφώνεται στα περίπου 0,33 με 0,35 ευρώ. Οι προαναφερόμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα και αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.
Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνεται κανονικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση τις προσφορές που δίνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στη συνέχεια το Χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφορά της ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων και της χρηματιστηριακής τιμής. Το συγκεκριμένο ποσό θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο με τη σειρά του μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτελούν την πηγή της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.