Τα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας – Το πλαφόν και το όφελος για τους καταναλωτές
Νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ισχύουν από 1η Ιουλίου καθώς σύμφωνα με υπουργική Απόφαση τίθεται πλαφόν στην πώληση ενέργειας από τους παραγωγούς, το οποίο διαφοροποιείται αναλόγως την τεχνολογία (πχ φυσικό άεριο, λιγνίτες).
Με βάσει τον νέο μηχανισμό τα έσοδα που προκύπτουν από τη διαφορά του πλαφόν με τη τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα μένουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα η υπουργική Απόφαση ορίζει πως οι προμηθευτές ενέργειας είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα έχουν κάθε μήνα, δύο μήνες πριν εφαρμοστούν.
Η πρώτη ρύθμιση θα γίνει την Κυριακή 10 Ιουλίου, όπου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια που θα ισχύουν τον Αύγουστο και αντίστοιχα στις 31 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια που θα ισχύουν τον Σεπτέμβριο.
Από τη ρύθμιση αυτή προκύπτει αύξηση των τιμών στους προμηθευτές αλλά χαμηλές τιμές στους καταναλωτές, οι οποίοι θα δέχονται τις κρατικές επιδοτήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας.
Το πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς για Ιούλιο 2022
- 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά
- 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές
- 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες
- 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.
Για τα υδροηλεκτρικά και το ΑΠΕ το πλαφόν είναι σταθερό. Για τις άλλες τεχνολογίες θα εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος όπου θα υπολογίζεται το πλαφόν σε μηνιαία βάση αναλόγως τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου, τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και τον βαθμό απόδοσης των μονάδων.
Η μέγιστη τιμή θα «βγαίνει» την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα και θα έχει να κάνει με την τιμή που θα αφορά τις εκκαθαρίσεις του επόμενου μήνα.