Αγωνία στην Ευρώπη: Κλείνουν οι στρόφιγγες του Nord Stream 1 μέχρι τις 21 Ιουλίου
Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία σταματά για εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1
Με κομμένη την ανάσα θα είναι για τις επόμενες 10 ημέρες η Ευρώπη καθώς θα περιμένει να δει εάν στις 21 Ιουλίου θα ανοίξουν εκ νέοι οι στρόφιγγες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Όπως έχει γίνει γνωστό η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα (11/07) και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.
Παρά τις τεράστιες διαφωνίες και τα συμφέροντα των 27, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά η Ε.Ε. όπως έκανε και με την υπόθεση των εμβολίων θα βρει ένα κοινό βηματισμό και θα μπορέσει να βάλει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Αυτό δηλαδή που «φωνάζει» από την πρώτη μέρα της κρίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητεί εσωτερικά για ένα πρωτοφανές πρόγραμμα ενεργειακής ασφάλειας με ενισχύσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις. Αναμένεται παράλληλα να κορυφωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών και της Κομισιόν με σκοπό τα όποια μέτρα να αρχίσουν να τρέχουν από τα μέσα Οκτωβρίου, διάστημα το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις θερμοκρασίες στην Κεντρική Ευρώπη.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την λήψη αποφάσεων και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αξιολόγησε τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες καταλήγοντας να παγώσει κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές.
Μια άλλη πρόκληση που θα δοκιμάσει επίσης την αλληλεγγύη των 27 είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν χρησιμοποιούν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά τρόπο άτακτο, ώστε να μην ζημιωθεί κανείς. Στις 27 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να γεμίσουν τα υπόγεια αποθέματά τους φυσικού αερίου στο «τουλάχιστον 80%» της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου -σήμερα βρίσκονται στο 56%-, κάτι που θα τους επιτρέψει, σε περίπτωση περικοπής, να αποφύγουν τα χειρότερα.
Στη σκιά του ενεργειακού εφιάλτη, σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup για όλες τις μακροοικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις πολιτικής στην ευρωζώνη στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο. Θα συζητηθεί επίσης η δημοσιονομική κατάσταση στο σύνολο της ευρωζώνης και προσανατολισμοί της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023. Την ίδια ώρα η Κομισιόν καταρτίζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Στις 27 Ιουλίου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας των 27. Ορόσημο για αποφάσεις είναι η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, 6 -7 Οκτωβρίου