Οι απώλειες και τα κέρδη από την απόλυτη ισοτιμία ευρώ δολαρίου

Η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 21 μήνες ανέρχεται αθροιστικά στο 18%. Η διαρκής αποδυνάμωση του ευρώ, το έφερε σήμερα στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Με απλά λόγια με 1 ευρώ αγοράζεις 1 δολάριο.

Οι απώλειες και τα κέρδη από την απόλυτη ισοτιμία ευρώ δολαρίου
(AP Photo/Michael Probst, File)
3'

Η εξέλιξη αυτή είναι απότοκο των προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και απότοκο της κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ. Δεν προέκυψε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά στα μέσα της πανδημίας.

Οι επενδυτές θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, φοβούμενη τις επιπτώσεις που θα έχει μια αύξηση των επιτοκίων της σε χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Κατά τους ίδιους, το μόνο βέβαιο είναι η προοπτική μιας πιο έντονης οικονομικής επιβράδυνσης στην ΕΕ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Και όσο οι φόβοι για ύφεση στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν, τόσο θα δέχεται πιέσεις το ευρώ.

Και όσο η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι πιο αργή έναντι των άλλων κεντρικών τραπεζών, τόσο το ευρώ δεν θα ανατιμάται.

Η ενεργειακή κρίση και η επιδείνωση των προοπτικών για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και η αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες τους πρώτους μήνες του 2022, οδήγησαν σε υποτίμηση της ονομαστικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ (έναντι 42 εμπορικών εταίρων) περίπου κατά 4%, έναντι του Δεκεμβρίου του 2021 σε μέσα μηνιαία επίπεδα.

Την ίδια περίοδο το ευρώ υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ περίπου κατά 10%, ενώ σήμερα είναι σε χαμηλό διετίας. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 το ευρώ υποτιμήθηκε επίσης έναντι της λίρας Αγγλίας και του ελβετικού φράγκου. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη διαφορά στις προσδοκώμενες αποδόσεις εξαιτίας του διαφορετικού ρυθμού ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, καθώς και την αυξημένη ζήτηση για νομίσματα που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια. Στο σύνολο του 2022, η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία εκτιμάται ότι θα υποτιμηθεί κατά 5%.

Οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν σημαντικοί και συναρτώνται κατά κύριο λόγο με τη διάρκεια και την εξέλιξη της γεωπολιτικής διαμάχης και τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και άλλων διεθνών εμπορευμάτων και στο διεθνές εμπόριο. Περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των εισαγομένων εξαιτίας μιας μεγαλύτερης της αναμενόμενης διάρκειας του πολέμου ή διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης θα ενισχύσουν το δίπτυχο χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού, ενώ θα εντείνουν τους κινδύνους για δευτερογενείς επιπτώσεις στις πληθωριστικές προσδοκίες και στην εξέλιξη των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Επίσης, μια ταχύτερη της αναμενόμενης ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Η περαιτέρω αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή