Η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα να ενσωματώσει άμεσα την Οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά  της Ελλάδας και άλλων 14 κρατών-μελών, για τη μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistleblowers).

Η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα να ενσωματώσει άμεσα την Οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
European Union
2'

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολή αιτιολογημένης γνώμης σε 15 κράτη-μέλη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία και Ισπανία) για τη μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του δικαίου της Ένωσης (Οδηγία ΕΕ 2019/1937).

Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας από τα κράτη μέλη ήταν η 17η Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιανουάριο του 2022, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 24 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν και δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στην Επιτροπή εντός της προθεσμίας.

Από αυτά, τα 15 κράτη μέλη που αναφέρονται δεν έχουν ακόμη θεσπίσει μέτρα μεταφοράς και έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν στην Επιτροπή. Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα οδηγία καθορίζει υψηλά πρότυπα προστασίας σε επίπεδο ΕΕ και καλύπτει πολλούς βασικούς τομείς του ενωσιακού δικαίου, από την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την προστασία των δεδομένων έως την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, την ασφάλεια των τροφίμων και των προϊόντων, τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την πυρηική ασφάλεια.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, κατά τη μεταφορά της οδηγίας, να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της και σε άλλους τομείς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο.

Να σημειωθεί πως μετά τις αυστηρές παρατηρήσεις και τις συστάσεις όλων των επίσημων θεσμών της ΕΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, είχε παρουσιάσει το Μάρτιο στο υπουργικό συμβούλιο τη νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο μετά από αντίδραση υπουργών απέσυρε το νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί τέλος πως η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκε προ διημέρου έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη την Οδηγία ΕΕ 2019/1937.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή