«Γυναικοκρατία», finfluencers και gamification και οι ευνοημένοι μπαταχτσήδες

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Γυναικοκρατία»

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της απογραφής του 2021 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι η διαφορά στον πληθυσμό ανδρών και γυναικών. Στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας οι γυναίκες είναι σήμερα 281.983 περισσότερες από τους άνδρες, όταν προ δεκαετίας ήταν 209.840 περισσότερες. Στην Αττική οι γυναίκες είναι κατά 170.495 περισσότερες από τους άνδρες και στην Κεντρική Μακεδονία κατά 69.229 περισσότερες. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιοχές της Ελλάδος που το ανδρικό στοιχείο παραμένει πλειοψηφικό. Στη Δυτική Ελλάδα για παράδειγμα, οι άνδρες είναι κατά 1.135 περισσότεροι από τις γυναίκες. Αλλά και στην Πελοπόννησο είναι κατά 204 περισσότεροι. Στην Αττική οι μόνες περιοχές που οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες είναι ο Μαραθώνας, ο Ωρωπός, η Μάνδρα και ο Ασπρόπυργος. Σε όλες τις άλλες έχουμε «γυναικοκρατία».

Αργούν τα «μανταλάκια»

Με τη νέα κυβέρνηση, το 2023, θα μάθουμε τελικά το ποιοι είναι εκείνοι που χρωστούν στην εφορία και στον ΕΦΚΑ μεγάλα ποσά που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση έπρεπε κανονικά να είχε ήδη προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν το έκανε. Αν και οι ημέρες περνούσαν και οι διοικήσεις της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ διαβεβαίωναν τους δημοσιογράφους πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από μέρα σε μέρα, τελικά χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών Αποστόλη Βεσυρόπουλου και Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου, που προβλέπει πως τα στοιχεία για τους οφειλέτες της περιόδου 2020, 2021, 2022 και 2023, θα επικαιροποιηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Δηλαδή η δημοσιοποίηση των ονομάτων μετατέθηκε για ένα έτος. Έτσι, για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου το 2020 θα μάθουμε – στην καλύτερη περίπτωση- το 2023! Να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που είχε αναρτηθεί η σχετική λίστα με τους οφειλέτες του Δημοσίου, ήταν πριν τις εκλογές του 2019. Αυτό σημαίνει πως εν μέσω της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης δεν θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μπαταχτσήδων και δεν θα «κρεμασθούν στα μανταλάκια».

Finfluencers και gamification

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου εκκίνησε μια νέα πρωτότυπη εκστρατεία για την προστασία του επενδυτικού κοινού σε σχέση με επενδύσεις που ενέχουν υψηλό ρίσκο και ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για κάθε ηλικία. Η εν λόγω εκστρατεία αποσκοπεί να αφυπνίσει το επενδυτικό κοινό για επενδυτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα social media χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την προώθηση περίπλοκων επενδύσεων, όπως για παράδειγμα τα κρυπτό-περιουσιακά στοιχεία. Η προώθηση γίνεται συχνά με διασημότητες και άλλους διαδικτυακούς παράγοντες επιρροής (γνωστούς ως finfluencers) που παρακινούν το ανυποψίαστο κοινό να επενδύσει σε προϊόντα και υπηρεσίες για τις οποίες γνωρίζει ελάχιστα και που μπορεί να αποδειχθούν εντελώς ακατάλληλες για αυτό. Επίσης, κίνδυνοι προκύπτουν και από το λεγόμενο «gamification», τις περιπτώσεις παιχνιδοποίησης της επένδυσης, όταν δηλαδή η επένδυση παρουσιάζεται ως ένα απλό παιχνίδι. Αυτές οι τεχνικές προώθησης είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους νέους, οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία στις επενδύσεις και σε πολλές περιπτώσεις χάνουν όλα τα χρήματά τους. Είμαστε σίγουροι πως την θετική πρωτοβουλία της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα ακολουθήσει και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αποστολή στο Βελιγράδι

Μια από τις μεγαλύτερες αποστολές θα διαθέτει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στο διεθνές πολυθεματικό συνέδριο «SiGMA Balkans», που θα διοργανωθεί στο Βελιγράδι από 22 έως 26 Αυγούστου 2022. Η ΕΕΕΠ θα εκπροσωπηθεί από δεκαμελή αποστολή που θα διαμείνει στο Βελιγράδι από την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 έως την Παρασκευή 26 Αυγούστου. Γιατί είναι τόσο σημαντικό το εν λόγω συνέδριο; Στη «SiGMA Balkans» θα μετέχουν ρυθμιστικές αρχές και stakeholders του κλάδου των παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων, νομικών φορέων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κατασκευαστών, προμηθευτών, ενώσεων και ομοσπονδιών, καθώς και δημοσιογράφοι. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι καινοτομίες που προσφέρει σήμερα η βιομηχανία των παιγνίων, αλλά και τα όσα επιφυλάσσει το μέλλον στον χώρο του στοιχήματος, των καζίνο, της τηλεφωνίας και της κοινωνικής δικτύωσης, με ειδικούς να παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις.