Το σύστημα Engage, η καθυστέρηση της Πυροσβεστικής και οι κοινόχρηστοι χώροι του Ελληνικού

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το σύστημα Engage

Μπορεί στις πυρκαγιές του τελευταίου 48ωρου να μην έγινε αντιληπτό, αλλά το «αθάνατο» Ελληνικό Δημόσιο για ακόμη μια φορά ήταν υπερήμερο στο σκέλος της προετοιμασίας. Η στήλη αποκαλύπτει πως ακόμη και σήμερα δεν έχει υπογραφεί από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος η σύμβαση για την επέκταση – αναβάθμιση του λογισμικού του συστήματος Engage. Πρόκειται για το λογισμικό καταγραφής, εντοπισμού θέσης και κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Για όσους δεν το γνωρίζουν το σύστημα Engage είναι από τα πλέον νευραλγικά συστήματα της Πολιτικής Προστασίας. Είναι αυτό που αξιοποιούν οι πυροσβέστες για να εντοπίζουν τις πυρκαγιές και να αποφασίζουν πώς πρέπει να δράσουν για να τις αντιμετωπίσουν, καθώς παρέχει τη δυνατότητα real time επιτήρησης και διαχείρισης της κατάστασης σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή. Το σύστημα Engage δείχνει στην οθόνη του όλες τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί, όλα τα πυροσβεστικά οχήματα (εντοπισμός θέσης και κίνησης), τα πεζοπόρα τμήματα και πλήθος άλλων πληροφοριών, όπως εικόνες και video, προερχόμενες μεταξύ άλλων από drone.

Οκτάμηνη καθυστέρηση

Ήταν 22 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή προ οκταμήνου, όταν η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων παρείχε σύμφωνη γνώμη στο Πυροσβεστικό Σώμα για την προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αναβάθμιση του λογισμικού του συστήματος Engage. Ωστόσο, απαιτήθηκε να περάσουν τέσσερεις μήνες για να συγκροτηθεί στις 26 Απριλίου η αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η επιτροπή έτρεξε τις διαδικασίες για 8 εβδομάδες και στις 21 Ιουνίου 2022 εκδόθηκε η απόφαση του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης. Μια εβδομάδα μετά, στις 28 Ιουνίου εκδόθηκε και η σχετική πρόκληση από την αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών. Όμως ακόμη και σήμερα οι προσφορές για την αναβάθμιση του λογισμικού του Engage δεν έχουν υποβληθεί, καθώς στις 8 Ιουλίου υπήρχε τεχνική αδυναμία λειτουργίας υποσυστημάτων του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων. Εάν όλα πάνε καλά η τελική καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για την αναβάθμιση του συστήματος Engage θα είναι αυτή της 25ης Ιουλίου 2022. Το ζήτημα είναι πως με αυτά και τα άλλα, το αναβαθμισμένο Engage δεν θα είναι διαθέσιμο την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Ο Σταϊκούρας πυροσβέστης

Τον «πυροσβέστη» έκανε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς είχε συνάντηση στο υπουργείο με βασικό θέμα τους κοινόχρηστους χώρους του Ελληνικού. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι η κριτική ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση ότι εντέλει οι κοινόχρηστοι χώροι του Ελληνικού θα αποδοθούν σε δημόσια χρήση, είναι άδικη. Πρέπει να σημειωθεί πως οι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται σε περιοχές που ανήκουν στους Δήμους Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου. Ωστόσο, οι Δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου έχουν αποχωρήσει από τον Φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων Ελληνικού, διαφωνώντας με τους χειρισμούς του Δήμου Ελληνικού. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος αντιτείνει πως το 87% της έκτασης βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ελληνικού και ως εκ τούτου δεν αποδέχεται την κριτική των συναδέλφων του. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως στη χθεσινή σύσκεψη ο Χρήστος Σταϊκούρας κλήθηκε να αναλάβει και πυροσβεστικό ρόλο.

Στο σφυρί η Ίριδα

Το κάποτε μεγαλύτερο καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα, η Ίρις Εκτυπώσεις ΑΕΒΕ, θα βγει αύριο για πολλοστή φορά στο «σφυρί». Το ακίνητο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα βγουν σε επαναληπτικό πλειστηριασμό, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς τα 13,4 εκατ. ευρώ και με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών). Εξ αυτών τα 7,2 εκατ. ευρώ αφορούν στην πλήρη κυριότητα του βιομηχανικού ακινήτου και τα 6,2 εκατ. ευρώ στον μηχανολογικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της επιχείρησης.