Αύξηση επιτοκίων ΕΚΤ κατά 0,50%: Τι σημαίνει για τους Έλληνες δανειολήπτες
Σε ακριβότερο κόστος δανεισμού, αλλά και σε μεγαλύτερο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αποπληρώνουν δάνεια, οδηγεί η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,50%, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια.
Η αύξηση τους κόστους του χρήματος θα γίνει άμεσα αντιληπτή σε όσους έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα οποία είναι συνδεδεμένα είτε με το επιτόκιο της ΕΚΤ, είτε με το Euribor. Αυτοί οι δανειολήπτες που επί σειρά ετών απολάμβαναν μειωμένο κόστος αποπληρωμής των δάνειων τους, θα δουν αλλαγές στις δόσεις τους.
Συγκεκριμένα, θα δουν αυξήσεις στις δόσεις τους, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών Euribor. Για παράδειγμα το Euribor τριών μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα, από το -0,55% την 1η Ιανουαρίου 2022, βρίσκεται στο 0,042% και πλέον αναμένεται να κινηθεί ακόμη υψηλότερα.
Σύμφωνα με αναλυτές, το Euribor τριών μηνών δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 1,50% μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, ανάλογα πάντα με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά και με την αβεβαιότητα στις αγορές λόγω της εν εξελίξει κρίσης.
Τί σημαίνει αυτό για τα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως αυτά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι είτε ανακυκλούμενες πιστώσεις, είτε κεφάλαια κίνησης, και τα οποία δεν είναι συμβάσεις του απώτερου παρελθόντος; Με βάση τον υπολογισμό, για ένα συμβατικό δάνειο 200.000 ευρώ με δεκαετή διάρκεια και επιτόκιο 5,5% η αύξηση του Euribor κατά 0,50% θα συμπαρασύρει σε αύξηση της δόσης κατά 50 ευρώ έως και 102 ευρώ εάν η άνοδος του επιτοκίου φτάσει τη μία μονάδα, ανεβάζοντας τη δόση για μια μεσαία επιχείρηση από τις 2.235 ευρώ έως και 2.337 ευρώ.
Σε ένα στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα 2,75% (Euribor τριών μηνών + περιθώριο 2,75%) το ετησιοποιημένο κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 4% μέσα σε 12 μήνες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 20 ετών, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί από τα 540 ευρώ σήμερα στα 620 ευρώ. Υψηλότερα δηλαδή κατά 80 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει κάποια νοικοκυριά στο να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες δόσεις, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία υψηλού πληθωρισμού και περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος. Ακόμη, θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για νέες χορηγήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους.
Να σημειωθεί πως ήδη τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν εισέλθει σε ανοδική τροχιά με την ενεργειακή κρίση να λειτουργεί ως καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο σε σημαντικές αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή τους πολιτική. Παρεμβάσεις έχουν γίνει ήδη στα σταθερά επιτόκια, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 40 μονάδες βάσης. Τα προϊόντα αυτά αφορούν εκείνους οι οποίοι θέλουν σήμερα να λάβουν χρηματοδότηση για την απόκτηση ή ανέγερση κατοικίας.
Ειδικότερα, το σταθερό επιτόκιο δεκαετίας από τη ζώνη του 3% βρίσκεται πλέον σε επίπεδα γύρω από το 3,40%-3,50%, στη 15ετία έχει αυξηθεί από 3,3% στο 3,7%-3,8%, ενώ για μεγαλύτερες διάρκειες φτάνει ακόμα και το 4,4%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε χορηγήσεις με περίοδο εξόφλησης 20 ετών η μηνιαία δόση να αυξάνεται σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα κατά 10-20 ευρώ για δάνειο 100.000 ευρώ , κατά 20-40 ευρώ για δάνειο 200.000 ευρώ και κατά 40-60 ευρώ για δάνειο 300.000 ευρώ.