Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα

Βουτιά 40% σημείωσαν σε ετήσια βάση οι πωλήσεις κατοικιών από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, εντείνοντας ξανά τις ανησυχίες για την επίδραση που αυτό μπορεί να έχει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα
AP Photo/Mark Schiefelbein
3'

Ηδη μεγάλος προβληματισμός υπάρχει επειδή πολλοί Κινέζοι έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν δόσεις στεγαστικών δανείων, επειδή φοβούνται ότι οι εταιρείες ακινήτων μπορεί να καθυστερήσουν ή ακόμη και να μην παραδώσουν σύντομα ακίνητα λόγω των εξελίξεων.

Οι 100 κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα είδαν πτώση σχεδόν 40% στις πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό δείχνει ότι η διευρυνόμενη κρίση μη πληρωμής στεγαστικών δανείων που καταγράφεται σε όλη τη χώρα έχει επιβαρύνει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των αγοραστών, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Οι συνδυασμένες πωλήσεις μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 49% στο επτάμηνο.

Οι συνδυασμένες πωλήσεις ακινήτων μέσω τέτοιων εταιρειών μειώθηκαν σημαντικά από πέρυσι φτάνοντας τα 523,1 δισεκατομμύρια γουάν ή 78 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την China Real Estate Information Corp., καθώς η ζήτηση παρέμεινε στάσιμη εν μέσω οικονομικής ύφεσης παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει τις αγορές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών εξέλιξης ακινήτων δέχονται εκ νέου πλήγμα καθώς εντείνονται οι ενδείξεις ότι αγοραστές κατοικιών σε εθνικό επίπεδο άρχισαν να αρνούνται να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια για έργα που είχαν σταματήσει. Πλέον απαιτείται αναβίωση των πωλήσεων κατοικιών στη χώρα για να αυξηθεί η ρευστότητα των εταιρειών ακινήτων και να τονωθούν όμιλοι με προβλήματα όπως η Evergrande, αλλά και να μειωθεί η αυξανόμενη πίεση στις τράπεζες και την οικονομία, σημειώνει το Bloomberg.

Τα καμπανάκια είναι πολλά. Εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, η S&P Global Ratings εκτιμά ότι 2,4 τρισεκατομμύρια γουάν (356 δισεκατομμύρια δολάρια) ή το 6,4% των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε κίνδυνο. Από την πλευρά της η Deutsche Bank AG προειδοποιεί ότι τουλάχιστον 7% των στεγαστικών δανείων στην Κίνα βρίσκονται σε κίνδυνο να σταματήσουν να εξυπηρετούνται. Μέχρι στιγμής, οι εισηγμένες τράπεζες της Κίνας έχουν αναφέρει 2,1 δισεκατομμύρια γουάν σε ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια που επηρεάζονται άμεσα από τα μποϊκοτάζ πληρωμών από τους αγοραστές.

Η κατάσταση στην Κίνα έχει αρχίσει να επηρεάζει ακόμη και την αγορά πετρελαίου, με τις τιμές χθες να σημειώνουν υποχώρηση κατά περίπου 1,5% λόγω ανησυχιών για πλήγμα στην οικονομία και την κατανάλωση. Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ έφτασαν χθες τα 102,6 δολάρια και του αμερικανικού αργού τα 97 δολάρια το βαρέλι.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα για να τονώσει τον πολύ σημαντικό για την οικονομία κλάδο των ακινήτων. Οι Αρχές στο Πεκίνο μείωσαν το κόστος δανεισμού μεταξύ άλλων μέτρων που έλαβαν για να στηρίξουν τον κλάδο που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής δραστηριότητας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές Αρχές προέτρεψαν επίσης τις τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό σε κατασκευαστές για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των έργων. Επίσης το Πολιτικό Γραφείο, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να διατηρήσει τη σταθερότητα της αγοράς ακινήτων. Οι πόλεις που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση από την ύφεση των ακινήτων πιθανότατα θα εφαρμόσουν δημοσιονομικά μέτρα για την τόνωση της αγοράς κατοικιών και τη σταθεροποίηση των προσδοκιών της αγοράς, αναφέρεται ακόμη.

Οι Αρχές εξετάζουν επιπλέον σχέδιο να πάρουν την ιδιοκτησία γης που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη οικιστικά και ανήκει σε εταιρείες ακινήτων με προβλήματα, με στόχο να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών που έχουν παγώσει, δήλωσαν πηγές στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή