Πώς θα γίνει η αποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Το δύσκολο εγχείρημα της αποτίμησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έχει ξεκινήσει η διοίκηση του Υπερταμείου.
Το Υπερταμείο προχωρά στην υλοποίηση του Στρατηγικού του Σχεδίου για το 2022-2024 με δύο σημαντικούς διαγωνισμούς, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και τη δημιουργία αξίας για την οικονομία, τους πολίτες και το περιβάλλον.
Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην πιλοτική χαρτογράφηση, κατηγοριοποίηση και αποτίμηση ενός δείγματος πεντακοσίων (500) ακινήτων της ΕΤΑΔ με στόχο την ανάδειξη της βέλτιστης και τάχιστης διαδικασίας αξιοποίησής τους και σε συνεργασία με τη Διοίκησή της.
Με βάση την τεχνική, νομική και εμπορική ωριμότητα του κάθε ακινήτου θα αναδειχθούν νέες προσεγγίσεις εκμετάλλευσης και θα αξιοποιηθούν ως βέλτιστες πρακτικές για το σύνολο του χαρτοφυλακίου. Με δεδομένη την ποικιλομορφία του χαρτοφυλακίου, στο πιλοτικό πρόγραμμα θα ενταχθούν 500 ακίνητα που υπάγονται στην ΕΤΑΔ προκειμένου να αναδειχθεί η κατάλληλη μεθοδολογία προσέγγισης και να προκύψουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η προτεραιοποίηση των ακινήτων επί του συνόλου. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που θα ορίσει τη στρατηγική ανά κατηγορία ακινήτων για όλα τα ακίνητα στο οικοσύστημα του Υπερταμείου και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων και επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης.
Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στον επενδυτικό του ρόλο και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Services). Ο ανάδοχος θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες του Υπερταμείου στην ανάπτυξη και υλοποίηση των θεσμικών επενδυτικών προγραμμάτων του για το 2022.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το Υπερταμείο λειτουργεί ως επενδυτής στη χώρα, κάτι που αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της νέας του στρατηγικής για τη λειτουργία του ως το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (Sovereign Wealth Fund) της χώρας. Tο ποσό των πρώτων δέκα εκατομμυρίων ευρώ που θα επενδυθεί, προέκυψε από τα αποτελέσματα καλής διαχείρισης, εξασφαλίζοντας μια επιπρόσθετη «επιστροφή» στην ελληνική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο, το Υπερταμείο επιτυγχάνει τον στόχο του να συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα.