Μείωση μισθών φέρνει η λήξη της μετενέργειας
Λήγει σήμερα η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου.
Το τέλος της μετενέργειας συνεπάγεται μείωση 10 έως 15% των μισθών σε πρώτη φάση. Μετά τη λήξη της μετενέργειας, οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό - ημερομίσθιο (της Συλλογικής Σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονται στις ΣΣΕ.
Επειδή η συγκεκριμένη προσαρμογή ορίζεται από το νόμο, δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, ενώ οποιοδήποτε άλλο επίδομα που προβλέπεται παύει να ισχύει.
Εκτός από τα ειδικά επιδόματα καταργούνται και άλλες παροχές, όπως οι παροχές σε είδος, ειδικές άδειες και πρόσθετες αργίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στους όρους των κλαδικών συμβάσεων.
Οι μεταβολές αυτές συνεπάγονται μείωση των αμοιβών κατά 10% έως 15%. Μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή νέας σύμβασης κλαδικής επιχειρησιακής ή ατομικής.
Τα συνδικάτα υποστηρίζουν, ότι οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς εμφανίζονται απρόθυμοι να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις, ενώ η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων είναι σχεδόν αδύνατη για το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων, το 85% των οποίων απασχολεί μέχρι 5 εργαζόμενους.
Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως και 40%.
Ο νέος νόμος προβλέπει ότι μετά την κατάργηση της μετενέργειας, ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί με την υπογραφή ατομικής σύμβασης να επαναπροσδιοριστεί με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.
Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.