Σε υψηλά επίπεδα 45 μηνών η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου
Στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του 2018 ανήλθε η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται αφενός με την επικείμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, αφετέρου με τις πολιτικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, το πενταετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 3,37%. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,2%. Το 15ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,39%.
Η άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί μετά την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022.
Το Δημόσιο υπολόγιζε να αντλήσει από τις αγορές συνολικά 12 δισ. ευρώ εφέτος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει καλύψει το 50% περίπου του στόχου αυτού. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%. Τον Απρίλιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%. Στις 23 Μαΐου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,61%. Και προ εβδομάδων ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε ιδιωτική τοποθέτηση 1 δισ. ευρώ.
Πλέον υπολείπονται 6 δισ. ευρώ για να πιαστεί ο στόχος των 12 δισ. ευρώ, ποσά που με τις παρούσες συνθήκες θα καλυφθούν μόνον εάν ο ΟΔΔΗΧ είναι διατεθειμένος να προσφέρει υψηλό επιτόκιο στους επενδυτές.
Και πλέον είναι προφανές πως οι χρηματοδοτικές συνθήκες διεθνώς θα μεταβληθούν και θα χειροτερεύσουν περισσότερο, όσο θα μειώνονται οι έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς.