«Ελλάδα 2.0»: Αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

«Ελλάδα 2.0»: Αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
6'

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη και τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε:

Αν αξιοποιηθεί σωστά η ελληνική οικονομία θα πάει σε άλλο επίπεδο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότηας. Η επιτυχία του θα επηρεάσει τη ζωή κάθε έλληνα σε πολλαπλά επίπεδα και για πολλά χρόνια. Πρέπει να κρατηθεί εκτός των μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και να έχουμε όλοι συναίσθηση που υπάρχουν για την ομαλή υλοποίησή του, οι οποίες θα μεγαλώσουν στην επόμενη του φάση.

Τώρα μπαίνουμε στη διαδικασία ολοκλήρωσης εκατοντάδων διαγωνισμών.

Μας απομένουν 4 χρόνια για να το ολοκληρώσουμε στην ολότητά του - είναι ένα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο εγχείρημα. Εντατικοποιούμε την προσπάθεια για να το επιτύχουμε.

Παραδείγματα για το πώς επηρεάζει τη ζωή όλων μας:

- Πρόγραμμα «αντινέρο», προστασίας των δασών. 2.000 χλμ. διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και 12.600 χλμ. δασικών δρόμων - δηλαδή όσα είχαν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, έγιναν σε ένα.

- Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που ωφελούν τα νοικοκυριά.

- Ψηφιακή Μέριμνα. 500.000 μαθητές και φοιτητές, καθώς και εκπαιδευτικοί, έχουν λάβει σύγχρονο εξοπλισμό και ψηφιακά εργαλεία.

- Το επενδυτικό σχέδιο παραγωγής μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας στην ανατολική Μακεδονία - 300 θέσεις εργασίας.

- Μεταρρύθμιση του προγράμματος για τον Προσωπικό Γιατρό - πριν το ραντεβού ο πολίτης θα έχει κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις και έτσι ο γιατρός θα ελέγχει καλύτερα και πιο άμεσα την υγεία μας.

Σήμερα το αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για τη δεύτερη δόση του ταμείου ανάκαμψης

Αίτημα για την εκταμίευση της 2ης δόσης και μέρους της 3ης δόσης σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς επιχειρήσεις καταθέτει η Ελλάδα ύψους 3,56 δις ευρώ, έχοντας ολοκληρώσει 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την διάρκεια της παρουσίασης για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Έως το τέλος έτους θα έχουμε εκταμιεύσει 11,1 δις ευρώ. Η κίνηση αυτή αναμένεται να δώσει ρευστότητα στην χώρα μας και ανάσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με την ενεργειακή κρίση να πλήττει τις περισσότερες οικονομίες της ΕΕ.

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σημείωσε:

Το πρόγραμμα λέγεται Ελλάδα 2.0 διότι αναβαθμίζει τη χώρα, πιο σύγχρονη, ευρωπαϊκή, η καλύτερη εκδοχή της. Είναι ένα σχέδιο πολιτοκεντρικό που αναβαθμίζει τις υποδομές, αλλά επενδύει και στους ανθρώπους, όπως και σε καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά.

Η ένταξη μεταρρυθμίσεων στον εθνικό μας σχέδιο συμβάλλει ως πολλαπλασιαστής στην οικονομία μας. Παλιά δεν γινόταν σωστή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και έτσι χάνονταν οι αναπτυξιακοί στόχοι. Αυτό δεν συμβαίνει στο Ταμείο Ανάπτυξης γιατί είναι όλα προσχεδιασμένα.

Στο τέλος θα συμβάλλει και στη δημιουργία καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης. Συνολικά υπάρχουν 68 προγράμματα σε πυλώνες όπως η πράσινη μετάβαση, οι ιδιωτικές επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της οικονομίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε:

«Ό,τι βλέπετε σήμερα συνδέεται με τον επιτελικό σχεδιασμό που έχει διαμορωθεί. Ευθύνη μας να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και της ευρωπαϊκής επιτροπής, ώστε να επιτευχθούν οι βιώσιμες μεταρρυθμίσεις. Δική μας επιδίωξη να υπάρχει θεσμική συνέχεια στον πυρήνα της διοίκησης, που έχει και τον ρόλο την υλοποίησης και του ανασχεδιασμού των πρακτικών αυτών.

Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, θα αποσαφηνίζονται οι ρόλοι του κάθε υπαλλήλου και της κάθε υπηρεσίας. Αυτό το πρόγραμμα ενισχύεται με προγράμματα κατά της διαφθοράς, μέσω εσωτερικών ελέγχων και δράσεων, όπως νόμοι για το Πόθεν Έσχες».

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης σε:

-Η μεταρρυθμιστική παρέμβαση επηρεάζει και τη Δικαιοσύνη, θα υπάρχει νέος ρυθμιστικός χάρτης για τη λειτουργία της.

-Οι μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση αναβαθμίζουν την ποιότητα για όλους τους πολίτες, όπως είναι το πλαίσιο ενεργητικής απασχόλησης για νέους, γυναίκες και σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

-Πολιτικές στήριξης και κοινωνική μέριμνα για πολυπληθείς ομάδες που έχουν ανάγκη.

-Ψηφιακές υπηρεσίες για την ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία και δύο εθνικά σχέδια για το παιδί (αναδοχή, υιοθεσία, γνωστική ανάπτυξη των νηπίων, αποιδρυματοποίηση).

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας ανέφερε:

Τα τρία βασικά ορόσημα που θα οδηγούσαν στην παραπάνω εκταμίευση είναι τα ακόλουθα:

- Η Έναρξη της διαδικασίας διαγωνισμών για επενδύσεις συμμετοχικής συμμετοχής σε καινοτόμες επιχειρήσεις (500 εκατ. ευρώ).

- Υπογραφή υπ. Οικονομικών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνική συμμετοχή στο InvestEu.

- Υπογραφή δανειακών συμβάσεων από το τραπεζικό σύστημα ύψους 580 εκατομμυρίων ευρών.

Όλα αυτά εκπληρώθηκαν και για αυτό προχωράμε στο αίτημα της εκταμίευσης των 3,6 δισ. ευρώ.

«Να μην αφήσουμε τις εκλογές να επηρεάσουν το Ελλάδα 2.0»

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με το αν επηρεαστεί το Ελλάδα 2.0 από την αστάθεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, δεδομένης και της ενεργειακής κρίσης, ο υπουργός απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν επηρεάζεται ουσιαστικά από αυτό, ενώ τόνισε την ανάγκη να μην επηρεαστεί και από την εκλογική διαδικασία που αναμένεται να γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Αναλυτικά η απάντηση:

«Το πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με τις αγορές το Ταμείο Αναπτυξης παρά μόνο αν τα πας καλά, τότε οι αγορές το εκτιμούν αυτό. Η μεγάλη δυσκολία θα είναι στις επόμενες φάσεις διότι τα επενδυτικά προγράμματα και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται από την πολιτική ηγεσία πάμε στους διαγωνισμούς που εμπλέκονται το σύνολο της διοίκησης.

Εκεί θα είναι το μεγάλο στοίχημα, το οποίο μπορεί να απαιτεί νέες παρεμβάσεις και έντονη παρακολούθηση. Είναι εξουθενωτική η πίεση που πρέπει να αισθάνονται όλοι - αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση και βέβαια να μην έχουν διακοπές το διάστημα πριν και μετά τις εκλογές.

Κάθε μέρα που χάνεται για πολιτικούς λόγους δεν αντικαθίσταται».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή