Η εκκρεμότητα του Συνεγγυητικού, το roadshow της ΕΧΑΕ και η Moobitek

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η εκκρεμότητα του Συνεγγυητικού

Μια εκκρεμότητα έχει καθυστερήσει τις διαδικασίες συγκρότησης σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου. Βλέπετε το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ορίσει τον εκπρόσωπό του στον φορέα, αν και αυτό έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ο φόρτος εργασίας του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος μόλις προχθές επέστρεψε από την Ουάσιγκτον, όπου μετείχε στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ. Εκτιμάται πως δεδομένων των αυξημένων αναγκών ο κ. Σταϊκούρας θα αποφασίσει σύντομα το ποιος θα εκπροσωπεί το υπουργείο στο Συνεγγυητικό. Πάντως, η μεγάλη εκκρεμότητα που σχετιζόταν με το πρόσωπο που θα αναλάμβανε πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου διευθετήθηκε με ομοφωνία, με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νατάσα Στάμου να καταλαμβάνει τη θέση. Στις υπόλοιπες θέσεις του ΔΣ έχουν ήδη εκλεγεί οι Σπύρος Κυρίτσης (ΣΜΕΧΑ – Ελληνοαμερικανική Χρηματιστηριακή), Νίκος Ανδριανόπουλος (Eurobank Equities), Νίκος Πετροπουλάκης (Merit), Ελένη Κορίτσα (Eurobank ΑΕΔΑΚ) και Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος (Athos ΑΕΔΑΚ).

Το roadshow της ΕΧΑΕ

Επί σειρά ετών το roadshow της Ελληνικά Χρηματιστήρια στο Λονδίνο είχε ως «χρυσούς χορηγούς» ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες. Αυτές κάλυπταν μέρος των εξόδων της διοργάνωσης και είχαν και λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος και των επενδυτικών συναντήσεων. Ωστόσο, εφέτος αυτή η πρακτική δεν θα ισχύσει. Όπως πληροφορούμαστε, μετά από απαίτηση της Morgan Stanley το roadshow που θα πραγματοποιήσει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στις 28 - 29 Νοεμβρίου θα έχει ως μοναδικό χορηγό τη διεθνή επενδυτική τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε καθόλου στις Διοικήσεις των ελληνικών χρηματιστηριακών που είδαν τη διοργάνωση να «καπελώνεται» από την Morgan Stanley. Το παράδοξο είναι πως βρέθηκαν σε θέση να θέλουν να είναι χορηγοί και να μην μπορούν… Το γιατί έγινε αυτό, το γνωρίζει μόνον ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Η Moobitek στην Ελλάδα

Η εταιρεία τεχνολογικών εφαρμογών Moobitek LLC με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζει την επέκταση της στην Ελλάδα. Η τεχνολογική εταιρεία με ειδίκευση στο mobile development, στο machine learning και στο web development, η οποία έχει παρουσία σε Λίβανο και Γαλλία, δρομολογεί το άνοιγμα γραφείου και στην Αθήνα. Στη βάση αυτή έχει ήδη υποβάλει αίτημα για εγκατάσταση γραφείου στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967. Η Moobitek LLC έχει δημιουργήσει διεισδυτικές εφαρμογές machine learning, που μέσω προηγμένων αλγορίθμων, αυτοματοποιούν τις διαδικασίες και δίνουν προτεραιότητα στη λήψη αποφάσεων ρουτίνας. Η παρουσία της δε στην Ελλάδα θεωρείται σημαντική εξέλιξη, καθώς δείχνει πως η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη τεχνολογικών εταιρειών.

Φορολογικές διαφορές

Οι αιτήσεις στην εφορία για ενδικοφανείς προσφυγές πέφτουν βροχή, αναγκάζοντας την ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να ενισχύσει τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Έτσι, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κάλεσε τους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που υπηρετούν σε τμήματα ελέγχου ή δικαστικού και νομικής υποστήριξης να αποστείλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να τοποθετηθούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 27 Οκτωβρίου. Ωστόσο, καθώς οι θέσεις στη ΔΕΔ είναι περιζήτητες κάποιοι ενδιαφερόμενοι θα μείνουν «στην απέξω». Άλλωστε οι αιτήσεις που θα υποβληθούν δεν είναι δεσμευτικές για την ΑΑΔΕ και κατά την εξέτασή τους θα ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσιακές ανάγκες των υπηρεσιών προέλευσης των υπαλλήλων.

Η «Παράκαμψη Αττικής»

Με μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχθηκαν οι επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές και αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις σε Θήβα και Ασπρόπυργο την είδηση για τη δημιουργία στη Φυλή του πλέον σύγχρονου και μεγαλύτερου Κέντρου Μεταφορών και Logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς εκτιμούν πως θα αναβιώσει το έργο του αυτοκινητόδρομου «Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη», γνωστού και ως «Παράκαμψη Αττικής». Με μήκος περίπου 53 χλμ., τουλάχιστον δύο λωρίδες κυκλοφορίας με λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, ο αυτοκινητόδρομος αυτός θεωρείται έργο πνοής που θα συνδέει τις δύο εθνικές οδούς (ΑΘΕ και Αθηνών - Πατρών) παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, το υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο της Αθήνας και της Αττικής. Η «Παράκαμψη Αττικής» θα ξεκινά από την Υλίκη σε κόμβο με τον Αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι) και θα τελειώνει στον Άγιο Λουκά σε κόμβο με την Αττική Οδό. Το έργο ανασύρθηκε το 2019 στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών και η υλοποίησή του αποκτά νέα δυναμική από τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Κέντρου Μεταφορών και Logistics στη Φυλή.