Le Monde: Αυξανόμενη όρεξη για ελληνικά τρόφιμα
«Φέτα, ελαιόλαδο, κρασί, βιολογικά λαχανικά… Αγροτικά και τρόφιμα από την Ελλάδα εξάγονται σε τεράστιες ποσότητες», αναφέρει το άρθρο.
Άρθρο της Le Monde υπογραμμίζει την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν στη Γαλλία προϊόντα ελληνικής προέλευσης. «Φέτα, ελαιόλαδο, κρασί, βιολογικά λαχανικά… Αγροτικά και τρόφιμα από την Ελλάδα εξάγονται σε τεράστιες ποσότητες, χάρη στην μεταβαλλόμενη οικονομία σε αυτή τη χώρα της Νότιας Ευρώπης, η οποία βάζει τώρα στόχο να κατακτήσει τη γαλλική αγορά», αναφέρει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας, ότι η έκδοση του 2022 της SIAL, της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, σηματοδότησε μια δυναμική επιστροφή για την Ελλάδα, η οποία, με τουλάχιστον 311 εταιρείες που εκπροσωπούνται στο Villepinte, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, κατέχει την 5η θέση ως προς τον αριθμό των εκθετών, μπροστά από σημαντικούς παίκτες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αυτή η αυξημένη παρουσία αντικατοπτρίζει τη σημασία που έχει λάβει ο αγροδιατροφικός τομέας στην οικονομική μας ανάπτυξη», εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Σμυρλής, με την εφημερίδα να τονίζει πως «πράγματι, η ελληνική οικονομία έχει αναπροσανατολιστεί έντονα προς τις εξαγωγές τα τελευταία χρόνια».
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η αύξηση κατά 6,6 % της αξίας των ελληνικών εξαγωγών από το 2016 έως το 2021, αλλά και αυτή από το 2021, μετά την πτώση λόγω της πανδημίας, που ξεπέρασε τα 4,8 δις ευρώ σε σωρευτική αξία, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα οποία βρίσκουν αγοραστές ιδίως μεταξύ των καταναλωτών με υψηλή αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 67% των ελληνικών εξαγωγών γίνεται εντός της ΕΕ, με το 16% στην Ιταλία, το 15% στη Γερμανία και το 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η Le Monde, τονίζοντας, ότι «η Ελλάδα ελπίζει τώρα να τονώσει την τάση στη Γαλλία, προς την οποία ήδη κατευθύνεται το 4% των εξαγωγών της», με τον κ. Σμυρλή να αναφέρει σχετικά: «Οι παραγωγοί μας εργάζονται με υλικά υψηλής ποιότητας. Συντονιζόμαστε με την αυξανόμενη όρεξη που βλέπουμε εδώ για φυσική και βιολογική καλλιέργεια. Δεν είναι περίεργο που η γαλλική αγορά ανοίγει όλο και περισσότερο στα προϊόντα μας χρόνο με το χρόνο».
Ιδιαίτερη είναι η αναφορά στην ελληνική διατροφή, η οποία, όπως σημειώνεται, έχει θεωρείται η πιο σύγχρονη εναλλακτική στην περίφημη μεσογειακή διατροφή, ειδικά για τα οφέλη της για την υγεία, το οποίο και τονίστηκε στην έκθεση SIAL. Στο σημείο αυτό, η εφημερίδα υπογραμμίζει τον αγώνα της Ελλάδας σε νομικό επίπεδο για την ενίσχυση του σήματος της διεθνώς, υπενθυμίζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας ως προς το ζήτημα της «φέτας», τονίζει, ότι «η απόφαση αυτή ενισχύει την Ελλάδα στη στρατηγική της για την πιστοποίηση, ενώ η χώρα έχει ήδη προστατεύσει περίπου εκατό προϊόντα με ετικέτες προέλευσης, από φραγκοστάφυλα μέχρι αποστάγματα ούζου».
«Ενα άλλο καλό νέο για τους Έλληνες είναι, ότι όλος αυτός ο δυναμισμός προσελκύει κεφάλαια». Ενδεικτικά ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον κλάδο έχουν επταπλασιαστεί σε όγκο τα τελευταία τρία χρόνια». Μάλιστα το δημοσίευμα τονίζει: «Ο ανώτερος αξιωματούχος βλέπει σε αυτό, το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου η κυβέρνηση μείωσε το επίπεδο του εταιρικού φόρου, ενώ διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια της χώρας, ιδίως χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με την ιδέα να στηρίξει τους παραγωγούς που επενδύουν σε ψηφιακές και πράσινες καινοτομίες».
Διαβάστε ακόμα:
Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: Γιατί πετάμε φαγητό στα σκουπίδια
ΕΦΕΤ: Το κόστος των τροφίμων απασχολεί πλέον περισσότερο τους Ευρωπαίους
Η κρίση σε τρόφιμα και ενέργεια θα καταπιεί πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως