Πως η αύξηση της εθνικής σύνταξης επηρεάζει και τις ανώτατες συντάξεις

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν από το 2023 και όσοι συνταξιούχοι λαµβάνουν σήµερα το ανώτατο όριο των 4.608 ευρώ, καθώς το πλαφόν έχει οριστεί µε βάση την εθνική σύνταξη, η οποία επίσης θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 7%, φθάνοντας στα 411 ευρώ. 

Πως η αύξηση της εθνικής σύνταξης επηρεάζει και τις ανώτατες συντάξεις
INTIME
1'

Από 1/1/2023, και µε µια πιθανή αύξηση της τάξης του 7%, το πλαφόν, ήτοι το ανώτερο όριο σύνταξης πάνω από το οποίο µπαίνει κόφτης, θα διαµορφωθεί στα 4.932 ευρώ. Αυτό που επισηµαίνει το υπουργείο Εργασίας, εν αναµονή της οριστικής απόφασης για τις αυξήσεις που θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι όλων των Ταµείων και ανεξαρτήτως του είδους της σύνταξης που λαµβάνουν, γήρατος, χηρείας, αναπηρίας (επί συνόλου 2,4 εκατ. συνταξιούχων), είναι ότι για τους ήδη συνταξιούχους οι αυξήσεις θα εφαρµοστούν τόσο στο εθνικό όσο και στο ανταποδοτικό κοµµάτι της σύνταξης.

Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι, για παράδειγµα, η αύξηση της τάξης του 7% θα οδηγήσει την εθνική σύνταξη στα 411 ευρώ το 2023, από 384 ευρώ που είναι σήµερα. Αντιστοίχως, µε τον ίδιο τρόπο θα αυξηθεί και το ανταποδοτικό κοµµάτι της σύνταξης των παλαιών συνταξιούχων.

Μάλιστα, η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα «συµπαρασύρει» µια σειρά από µεγέθη τα οποία είναι «συνδεδεµένα» µε την εθνική σύνταξη: το πλαφόν των κύριων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου αλλά και το επίδοµα ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα οποία θα αναπροσαρµοστούν προς τα πάνω.

Έτσι, στους τυχερούς των αυξήσεων θα συµπεριληφθούν και οι υψηλοσυνταξιούχοι – ως πλαφόν έχει οριστεί το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης. Αρα καθώς αυξάνεται η εθνική σύνταξη, αντίστοιχα αυξάνεται και το πλαφόν και όσων λαµβάνουν υψηλές συντάξεις. Αν τώρα κάποιοι λάµβαναν σύνταξη πάνω από τα 4.932 ευρώ που θα διαµορφωθεί το νέο πλαφόν, τότε θα λάβουν το πλαφόν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή