Η Mytilineos, η εκπαίδευση κρατουμένων και το ακίνητο της Αρχής

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Σουν Τσου και η Mytilineos

Ο Σουν Τσου, στην Τέχνη του Πολέμου έγραψε ότι αν γνωρίζεις τον εαυτό σου και τον εχθρό σου, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτε και θα κερδίζεις κάθε μάχη. Όπως φαίνεται, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ενστερνίζεται τα διδάγματα του Κινέζου φιλοσόφου καθώς η ενδελεχής του προετοιμασία έφερε την εντυπωσιακή άνοδο στα αποτελέσματα του 9μηνου 2022. Άνοδος που μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η εταιρεία «διάβασε» την αγορά και έκανε έγκαιρα τις σχετικές κινήσεις. Έτσι, οι υψηλές επιδόσεις της Mytilineos οφείλονται σε έγκαιρες προβλέψεις από την Διοίκηση και στην κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος, που οδήγησαν σε αντίστοιχα έγκαιρη πρόληψη και λήψη μέτρων. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων και εκτός Ευρώπης, η πρόβλεψη της εταιρείας για υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, το σωστό και υπολογισμένο hedging, καθώς και το σωστά υπολογισμένο capex που συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις και ωρίμανση των επενδύσεων. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι τα μεγέθη της εταιρείας εδραιώνονται και σταθεροποιούνται, σε συνέχεια των επίσης ισχυρών επιδόσεων του 2021 ενώ έπεται και συνέχεια. Συγκεκριμένα, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα αποδοτικότερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που το 2023 θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας τις ανάγκες της εταιρείας. Παράλληλα αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της Mytilineos, ενώ ολοκληρώνεται μια σειρά συμφωνιών για την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων που εντάσσονται στο διεθνές χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετικά δυναμική πορεία για την επόμενη χρονιά και όχι μόνο.

Η εκπαίδευση κρατουμένων

Στην εταιρεία Άποψη Υπηρεσίες Πληροφορικής Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης κατοχυρώθηκε με απόφαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου ο διαγωνισμός της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για το έργο «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Κρατουμένων». Ο διαγωνισμός έτρεξε σχετικά γρήγορα. Είχε προκηρυχθεί στις 20 Μαΐου 2022. Στις 18 Ιουλίου 2022 είχαν ήδη ελεγχθεί και εγκριθεί τα δικαιολογητικά συμμετοχής και είχε γίνει η βαθμολόγηση των τεχνικών προσφορών. Στις 23 Αυγούστου εξετάσθηκαν οι οικονομικές προσφορές και στις 30 Αυγούστου είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος τους. Με αυτά και τα άλλα ο διαγωνισμός προϋπολογισθείσας αξίας 24 εκατ. ευρώ κατοχυρώθηκε στην Άποψη Υπηρεσίες Πληροφορικής Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης, η οποία υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψης προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας- τιμής. Η προσφορά της Άποψη ανήλθε σε 22,7 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ διαμορφώνεται σε 23,7 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα τεράστιο project για την εταιρεία του Χαράλαμπου Ζαφειρόπουλου, που το 2021 είχε κύκλο εργασιών 10 εκατ. ευρώ και το 2020 τζίρο 5 εκατ. ευρώ περίπου.

Έλληνας ο Φέδερστον

Ο γνωστός φιλέλληνας καθηγητής του London School of Economics Κέβιν Φέδερστον είναι πλέον Έλληνας με τιμητική πολιτογράφηση. Ο Φέδερστον είναι καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών, κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος, και καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο LSE. Είναι Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory), μέρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Έχει υπάρξει επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα (2010-2013) και το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Έλεγχος στον ΟΑΕΔ

«Φύλλο και φτερό» θα κάνουν οι ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων τον πρώην ΟΑΕΔ, νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς προγραμμάτισαν διαχειριστικό έλεγχο για το τέλος Νοεμβρίου. Ήδη η ελεγκτική ομάδα που έχει αναλάβει να επαληθευθεί την επάρκεια του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου της ΔΥΠΑ, καθώς και τη χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού του φορέα, έχει ζητήσει από τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ αναλυτική κατάσταση χρηματικών ενταλμάτων και λοιπών τίτλων πληρωμής που εξοφλήθηκαν το προηγούμενο έτος, αναλυτική κατάσταση με όλες τις συμβάσεις προμηθειών, μελετών και έργων, την κατάσταση του μισθοδοτούμενου και αμειβόμενου προσωπικού, αλλά και την κατάσταση αμειβόμενων οργάνων διοίκησης του φορέα κατά το έτος 2021. Το εάν η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων απεκάλυψε σημαντικά ευρήματα θα το μάθουμε μετά τις 25 Νοεμβρίου.

Αναζητείται ακίνητο

Ακίνητο για να στεγαστεί αναζητεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ωστόσο, τα κριτήρια που θέτει είναι αρκετά απαιτητικά. Πρώτα από όλα, το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε ακτίνα έως τριών χιλιομέτρων από τον άξονα που δημιουργείται μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ακόμη το ιδανικό ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει κατ΄ελάχιστον χώρους συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 2.200 τ.μ., γραφειακούς, αρχειακούς και λοιπών χρήσεων χώρους, ωφέλιμης επιφάνειας 1.763 τ.μ. και τουλάχιστον τέσσερις θέσεις στάθμευσης. Αν το ακίνητο διαθέτει όλα τα προαναφερόμενα, τότε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι διατεθειμένη να καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα έως και 27.000 ευρώ. Το μηνιαίο ενοίκιο που τελικά θα προκύψει θα παραμείνει σταθερό για μία τριετία και θα αναπροσαρμόζεται από την έναρξη του τέταρτου έτους της μίσθωσης και μετά σε ετήσια βάση, κατά ποσοστό ίσο με τη μεταβολή του πληθωρισμού. Οι προσφορές από τους ενδιαφερομένους ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβληθούν στα γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών-Ανατολικής Αττικής στις 10 Νοεμβρίου 2022.