Ακίνητα: Σε ομηρεία χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων
Πώς ένα τ.μ. μπορεί να μπλοκάρει αγοραπωλησίες αλλά και γονικές παροχές
Αν το διαμέρισμά σας έχει εκ κατασκευής του κάποια μικροδιαφορά στο εμβαδόν του σε σχέση με τα σχέδια της πολεοδομίας, μπορεί ο διπλανός ιδιοκτήτης διαμερίσματος – στον ίδιο όροφο της πολυκατοικίας – ή ακόμα και οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην πολυκατοικία σας να μπλοκάρει την πώληση του διαμερίσματός σας; Επιπλέον, μπορεί αυτό να εμποδίσει τη γονική παροχή που θέλετε να κάνετε στο παιδί σας, ειδικά μάλιστα τώρα που θα δικαιούται άτοκη δανειοδότηση για την ανακαίνισή του; Τι λέτε, μπορεί; «Μπορεί, και μάλιστα με τη... βούλα του νόμου» υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; «Για τη σύνταξη οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής πράξης, ο μηχανικός θα ελέγξει αν υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας και τις πραγματικές διαστάσεις της κατοικίας. Αν υπάρχει ακόμα και μικροδιαφορά, εκτός από την πολεοδομική τακτοποίηση, απαιτείται και η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης τροποποίησης της αρχικής πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, βάσει νέας κάτοψης του ορόφου, η οποία θα πρέπει να συνυπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων, καταστημάτων, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης της πολυκατοικίας, και ας μην έχουν απολύτως καμία σχέση μαζί σας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Αυτό όμως, όπως λέει, «είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα, που ανήκουν σε μέχρι χθες ανυποψίαστους ιδιοκτήτες, να έχουν καταστεί εκτός συναλλαγής γιατί η νομοθεσία δεν δίνει το δικαίωμα να επιλύσουν το πρόβλημα εκείνοι που πράγματι θίγονται από αυτό, διορθώνοντας μονομερώς τη λανθασμένη πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου σε ό,τι τους αφορά».
Παράδειγμα
Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, λιγότερο από 60 ημέρες πριν από το τέλος του χρόνου, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τέτοιων διαμερισμάτων, αλλά και γραφείων και καταστημάτων, έχουν περιέλθει σε απόγνωση, ζητώντας από τους αρμοδίους την άμεση λύση του προβλήματος...
Προκειμένου να γίνει κατανοητό το πρόβλημα (το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να μη γνωρίζουν και θα βρουν αργά ή γρήγορα μπροστά τους) ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ παραθέτει ένα παράδειγμα:
Ενας ιδιώτης αγόρασε με συμβόλαιο του 1985 ένα διαμέρισμα σε τετραώροφη πολυκατοικία με δύο διαμερίσματα ανά όροφο, εμβαδού 110 τ.μ. το καθένα, και σήμερα θέλει να το πουλήσει (ή να το κάνει γονική παροχή στα παιδιά του). Μαθαίνει για πρώτη φορά από τον μηχανικό που κάλεσε για να το μετρήσει, προκειμένου να φτιάξει την «ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας», ότι το διαμέρισμά του δεν είναι 110 αλλά 112 τ.μ., δηλαδή δύο τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερο (ή και μικρότερο!) από ό,τι αναφέρεται στα σχέδια και στην πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Από αυτόν μαθαίνει και ο εμβρόντητος γείτονάς του πως το διαμέρισμά του έχει εκ κατασκευής δύο τετραγωνικά μέτρα διαφορά από τα σχέδια και το συμβόλαιό του.
Τι πρέπει να γίνει
Με τη σημερινή νομοθεσία ουδείς από τους δύο μπορεί να προβεί σε αγοραπωλησία ή γονική παροχή των διαμερισμάτων τους, εκτός κι αν, όπως προαναφέρθηκε, υπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες του κτιρίου, κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο.
Κι αυτός είναι ο λόγος που η ΠΟΜΙΔΑ και οι συμβολαιογράφοι έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης να νομοθετηθεί άμεσα δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης -διόρθωσης της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, όταν υπάρχει διαφορά με γειτονική ιδιοκτησία, όπως ακριβώς ισχύει ήδη από το 2017, όταν η διαφορά στο εμβαδόν του διαμερίσματος προέρχεται από επέκτασή του σε παρακείμενο κοινόχρηστο χώρο, συνήθως σε διάδρομο ορόφου κ.λπ.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το πρόβλημα έχει γίνει κατανοητό από τους αρμοδίους, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχεδιαστεί ή δοθεί κάποια λύση.
Στο μεταξύ, το πρόβλημα παραμένει, και εξαιτίας του μπλοκαρίσματος των αγοραπωλησιών αλλά και των γονικών παροχών δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο, το θέμα αφορά πάνω από 50.000 ιδιοκτήτες και επαγγελματίες μεσίτες σε όλη τη χώρα, που εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.