Από το Κτηματολόγιο στη Lamda, τα τραπεζικά μερίσματα και το ΙΙΒΕΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Από το Κτηματολόγιο στη Lamda, τα τραπεζικά μερίσματα και το ΙΙΒΕΑ
6'

Από το Κτηματολόγιο στη Lamda

Αποχώρησε από το Ελληνικό Κτηματολόγιο μετά από τριετή θητεία ο Στέφανος Κοτσώλης. Ο κ. Κοτσώλης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Κτηματολογίου, καθώς πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Lamda Development. Μέχρι τον ορισμό προσωρινού αντικαταστάτη του κ. Κοτσώλη, τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή θα ασκεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα Καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης. Η θέση του Γενικού Διευθυντή της Ελληνικό Κτηματολόγιο θα επαναπροκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ωστόσο πιθανότατα οι πρόωρες εκλογές αναγκάσουν τον κ. Σταθάκη να έχει εκτελεστικό ρόλο για περισσότερο του αναμενομένου.

Οι τραπεζίτες και ο Σταϊκούρας

Σε σήριαλ με πολλά επεισόδια αναμένεται να εξελιχθεί η σχέση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι ήταν πολλά και έγινε ξεκάθαρο ότι οι δύο πλευρές έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος. Από τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς, μέχρι τις χρεώσεις στο γκισέ και τα ATM, η πίεση του υπουργούν προς τους τραπεζίτες είναι μεγάλη. Από την άλλη, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «χτυπούν καμπανάκι», τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να «τιναχθεί στον αέρα» η κουλτούρα πληρωμών που με κόπο επανακτήθηκε από το 2019. Και τονίζουν ότι οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν οφείλουν να είναι στοχευμένες και με αντικειμενικά κριτήρια ώστε να φέρουν αποτέλεσμα, χωρίς να είναι αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα. Όλα αυτά για αρχή, καθώς από τις επόμενες εβδομάδες οι σχέσεις Σταϊκούρα-τραπεζιτών αναμένεται να γίνουν πολύ πιο στενές.

Τα τραπεζικά μερίσματα

Από την πλευρά τους πάντως οι τράπεζες δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022. Τα μέχρι στιγμής μηνύματα από τα οικονομικά τους αποτελέσματα συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ μετά και τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων καλύπτουν το σύνολο των επενδύσεων του SSM. Έτσι, τυπικά τουλάχιστον, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι μέτοχοί τους να δουν «ζεστό χρήμα» μετά από πολλά χρόνια. Ας μείνουμε όμως στο τυπικά γιατί οι επόμενοι μήνες είναι πολύ περίεργοι, τόσο οικονομικά, και πολιτικά. Οπότε η εξίσωση δεν είναι γραμμική.

Υπέρ το άρτιο

Η δυνατότητα του απευθείας συμψηφισμού συσσωρευμένων ζημιών με το υπέρ το άρτιο κεφάλαιο δόθηκε με διάταξη νόμου που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο και με τον τρόπο αυτό όσες εταιρείες κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, απαλλάσσονται από την υποχρέωση πρώτα να κεφαλαιοποιήσουν τα σχετικά ποσά, καταβάλλοντας φόρο συγκέντρωσης ύψους 5% και εν συνεχεία να τα συμψηφίσουν με ζημίες. Για τις τράπεζες η ρύθμιση ήταν απαραίτητη, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σωρευμένες μεν ζημιές από την πολυετή παρελθούσα κρίση, ωστόσο εν τω μεταξύ ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διαθέτουν μεγαλύτερα ποσά υπέρ το άρτιο έναντι των ζημιών τους. Από αυτή τη διαφορά θα προκύψει το μέρισμα που θα δώσουν. Και η διαφορά αυτή αυξάνεται ακόμη και σήμερα σε κάποιες τράπεζες. Ενδεικτικά, με την από 10 Νοεμβρίου 2022 απόφαση της Αυτόκλητης Έκτακτης Καθολικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Alpha Bank το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυξήθηκε κατά το ποσό των 9 εκατ. ευρώ με καταβολή στο σύνολό του σε μετρητά και την έκδοση 90.000.000 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ εκάστη και τιμής διάθεσης 1 ευρώ εκάστη. Η συνολική διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας και της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, ήτοι το ποσό των 81 εκατ. ευρώ πιστώθηκε στον ειδικό λογαριασμό «έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».

Οι έρευνες για το ΙΙΒΕΑ

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑ) φημίζεται για το ερευνητικό του έργο, αντλώντας κοινοτικούς πόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το τελευταίο διάστημα όμως, αποτελεί και το ίδιο αντικείμενο έρευνας, και μάλιστα διπλής. Το πρώτο σκέλος αφορά τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις, όπου και σε σχετική αξιολόγηση τα αποτελέσματα μόνο κολακευτικά δεν ήταν. Μεταξύ άλλων οι αξιολογητές κάνουν λόγο για αδύναμη διοικητική δομή η οποία «έρευνα είναι απαρχαιωμένη, ανεπαρκώς στελεχωμένη και αντιπαραγωγική, και δεν μπορεί να συμβάλει με επιτυχία στην πραγμάτωση των στόχων που έχει θέσει το ΙΙΒΕΑΑ». Ενώ ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τις οικονομικές απολαβές συγκεκριμένων στελεχών του Ιδρύματος, καθώς τα χρήματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν κατά πολύ το πλαφόν που έχει θέσει ο νομοθέτης για τις αντίστοιχες θέσεις. Όλα αυτά καλείται να λύσει ο (προσωρινός) πρόεδρος του Ιδρύματος Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος παραμένει στη θέση του από το Νοέμβριο του 2019. Και παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως έχει τεθεί το θέμα αλλαγής διοίκηση και ψήφιση μονίμου προεδρείο, και σε αυτό το ΙΙΒΕΑ φαίνεται πως έχει μείνει… μετεξεταστέο.

Νέος Πρέσβης στο Πεκίνο

Ένας πρωτεργάτης των Ελληνο- κινεζικών οικονομικών σχέσεων ο Πρέσβης Ευγένιος – Δημήτριος Καλπύρης θα αναλάβει πρεσβευτικά καθήκοντα στο Πεκίνο. Ο κ. Καλπύρης αναλαμβάνει κυριολεκτικά «ηλεκτρική καρέκλα» δεδομένων των εξελίξεων στην Κίνα και των αναταραχών που έχουν προκαλέσει τα διαρκή lockdown από το κινεζικό καθεστώς. Ωστόσο, ο ίδιος έχοντας διατελέσει με επιτυχία γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη γνωρίζει και τα κατατόπια και τη δυναμική της σχέσης Ελλάδας – Κίνας. Για όσους δεν το γνωρίζουν ήταν ο κ. Καλπύρης, εκείνος που διευκόλυνε προ δεκαετίας τους γάμους εύπορων Κινέζων στη Σαντορίνη και στην Κρήτη και άνοιξε το δρόμο για να τονωθούν οι τουριστικές ροές. Μια από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Καλπύρης είναι η διεύρυνση των ελληνικών εξαγωγών προς την αχανή ασιατική χώρα. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Ηπειρωτική Κίνα εξακολουθούν να έχουν έντονα συγκεντρωτικό χαρακτήρα, καθώς οι πέντε πρώτες κατηγορίες εξαγόμενων προϊόντων συνεχίζουν να καλύπτουν άνω του 85% του συνόλου. Τούτο σημαίνει, ότι οι ελληνικές εξαγωγές είναι ευάλωτες σε πιέσεις και διακυμάνσεις της ζήτησης των πετρελαϊκών προϊόντων, του μαρμάρου, των μετάλλων, των φαρμάκων και των μηχανών φυγοκέντρισης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή