ΕΕ: Θέσπιση νέων κανόνων για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο
Το ετήσιο κόστος που προκαλεί παγκοσμίως το κυβερνοέγκλημα διαμορφώνεται στο αστρονομικό ποσό των 5,5 τρισ. ευρώ.
Πίσω από τους αριθμούς αυτούς που ζαλίζουν δεν κρύβεται μόνο η ευρηματικότητα των κυβερνοεγκληματιών, αλλά και τρύπες ασφαλείας των ηλεκτρονικών προϊόντων που βρίσκονται διαθέσιμα στο εμπόριο. Δούρειοι ίπποι δηλαδή, που διευκολύνουν το έργο των χάκερ, ενδέχεται να υπάρχουν σε κάθε είδους ηλεκτρονικό προϊόν, από έξυπνα ρολόγια μέχρι σκληρούς δίσκους και λογισμικά επεξεργασίας κειμένου ή φωτογραφίας.
Τα κενά αυτά ασφαλείας επιδιώκει να σφραγίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προτείνει τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων με αντικείμενο την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, που είναι γνωστοί ως Cyber Resilience Act (CRA).
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι κάθε είδους ψηφιακό προϊόν που διατίθεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εμφανίζει όσο το δυνατόν λιγότερα τρωτά σημεία. Για τον σκοπό αυτό, ο νέος κανονισμός που προτείνει η Κομισιόν καθιστά υπεύθυνες τις κατασκευάστριες εταιρείες για τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας για το σύνολο του κύκλου ζωής ενός προϊόντος.
Συγκεκριμένα, εισάγονται ενιαίοι και υποχρεωτικοί κανόνες κυβερνοασφάλειας για κατασκευαστές, προγραμματιστές και εταιρείες διανομής προϊόντων, καλύπτοντας τόσο το hardware (φυσικά εξαρτήματα των υπολογιστών) όσο και το software (λογισμικό), ώστε να διασφαλιστεί ένα περισσότερο ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον.