Σε ποιους επενδυτές κατέληξε το δεκαετές ομόλογο
Σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιβηρική κατέληξαν τα περισσότερα μερίδια του δεκαετούς ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ που εξέδωσε σήμερα η Ελλάδα.
Το 78% του χρεογράφου κατανεμήθηκε σε διεθνείς επενδυτές, και το 22% σε Έλληνες.
Το μεγαλύτερο μέρος του ομολόγου κατέληξε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (47%), σε τράπεζες (27%) και σε Hedge Funds (11%).
Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 21,9 δισ. ευρώ, ενώ το spread διαμορφώθηκε τελικά στις 165 μ.β. συν το mid swap, δηλαδή το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,4% περίπου από το 4,5% περίπου που ήταν το αρχικός στόχος.
Ο ΟΔΔΗΧ είχε σχεδιάσει την άντληση 2-3 δισ. ευρώ, ωστόσο η μεγάλη ζήτηση τον οδήγησε να δεχθεί προσφορές ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργού Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στη σημερινή έκδοση δήλωσε τα εξής:
«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023.
Η έκδοση ήταν επιτυχής.
Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.
Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».