Ο «Λευκός Ιππότης», η Eurobank και ο Έβρος και οι απαλλοτριώσεις

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο «Λευκός Ιππότης», η Eurobank και ο Έβρος και οι απαλλοτριώσεις
5'

Ο «Λευκός Ιππότης»

Με κέρδη 5,82% έκλεισε χθες η μετοχή της Attica Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ σε μηναία βάση σημειώνει αθροιστικά κέρδη 43%. Που οφείλεται αυτό; Η εμπλοκή που έχει ανακύψει από την αδυναμία συμφωνίας των μετόχων της Attica Bank στο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας, φέρνει πιο κοντά τη μετοχική συμμετοχή στο πιστωτικό ίδρυμα της Thrivest Holdings, των Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου. Το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων της Attica Bank ύψους 2,6 δισ. ευρώ είναι συνδεδεμένο με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, από τα 473,3 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, τα 300 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη ζημιών από τα κόκκινα δάνεια. Αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πόσες ζημίες και ποια χαρτοφυλάκια θα καλύψουν τα εν λόγω 300 εκατ. ευρώ, καθώς και σε τι βάθος χρόνου. Αυτό οδήγησε την Ellington να θεωρεί πως δεν έχει «καθαρό ορίζοντα». Η Ellington είχε δεσμευθεί ότι θα επενδύσει 80 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Attica Bank. Ωστόσο, αυτό πλέον δεν είναι ορατό. Και ήδη βρέθηκε ποιος θα καλύψει το ποσό αυτό, δεδομένου ότι το κύριο τμήμα της αύξησης κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ θα καλύψει το ΤΧΣ και δευτερευόντως το ΤΜΕΔΕ, που θα εισφέρει περί τα 70 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν πως η Thrivest Holdings θα είναι ο «Λευκός Ιππότης» που θα σώσει την κατάσταση.

Η Eurobank στον Έβρο

Μείωση 8,5% κατέγραψε ο πληθυσμός του Έβρου μεταξύ 2011 και 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο νόμιμος πληθυσμός της ακριτικής περιφέρειας ανέρχεται σήμερα σε 134.776 άτομα, από 147.326 άτομα το 2011, ήτοι μειώθηκε κατά 12.550 άτομα. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς καταδεικνύει τη δημογραφική πίεση που δέχεται η ευαίσθητη γεωστρατηγικά περιοχή της Ελλάδος. Η Διοίκηση της Eurobank έχει την τελευταία διετία εστιάσει στο δημογραφικό πρόβλημα και με πρωτοβουλία του CEO της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία, λαμβάνει στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπισή του. Μια από τις δράσεις αυτές αφορά και στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Ειδικότερα, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή των εργασιακών ευκαιριών στην απόφαση νέων ανθρώπων να κάνουν οικογένεια, η Eurobank υλοποιεί πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην υπηρεσία EuroPhone Banking της τράπεζας, το οποίο ξεκίνησε, πιλοτικά, από τους μόνιμους κατοίκους του Έβρου. Με αυτό το πρόγραμμα η τράπεζα, δίνει, επίσης, το παράδειγμα της αποκέντρωσης ορισμένων επιχειρησιακών λειτουργιών, μια διαδικασία που είναι σε θέση να εφαρμόσει ένας μεγάλος οργανισμός με την κατάλληλη οργάνωση, τεχνογνωσία και υποδομή. Η Διοίκηση της τράπεζας πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη την οποία ολοκληρώνει σήμερα, όπου μεταξύ άλλων ενημερώνει και για το προαναφερόμενο πρόγραμμα απασχόλησης.

Πολιτιστικές απαλλοτριώσεις

Απαλλοτριώσεις με υπογραφή μόνον του υπουργού Πολιτισμού προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής. Σχετική διάταξη του νομοσχεδίου τροποποιεί τον Κώδικα για την προστασία των αρχαιοτήτων, που είναι νομοθέτημα του 2021, ώστε να μην απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση για την ολική ή τη μερική απαλλοτρίωση είτε στην απευθείας εξαγορά μνημείου ή οποιουδήποτε ακινήτου μέσα στο οποίο υπάρχουν μνημεία, καθώς και παρακείμενων ακινήτων ή μνημείων, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την προστασία των μνημείων. Έτσι, πλέον η πολιτιστική απαλλοτρίωση θα μπορεί να κηρύσσεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και όχι απαραίτητα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.

Τα εισιτήρια της πανδημίας

Και για να παραμείνουμε στα του υπουργείου Πολιτισμού, μετά από αίτημα τουριστικών οργανισμών, αλλά και μεμονωμένων τουριστών αποφασίσθηκε να παραταθεί έως την 31η Μαρτίου 2023, η διάρκεια ισχύος των μεμονωμένων και ενιαίων εισιτηρίων για την επίσκεψη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και μουσείων που είχε εκδοθεί μετά την 1η Μαρτίου 2020 και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι και τις 22 Μαρτίου 2021. Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες, καθώς λόγω της πανδημίας χιλιάδες επισκέπτες που είχαν αγοράσει ηλεκτρονικά εισιτήρια για την επίσκεψη μνημείων και μουσείων στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποίησαν λόγω της ματαίωσης των ταξιδιών τους . Πλέον η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα χρήσης αυτών των εισιτηρίων έως το τέλος του Μαρτίου 2023, χωρίς πρόσθετες αυξήσεις, στις περιπτώσεις που το ύψος των εισιτήριων έχει αναπροσαρμοσθεί.

«Εύβοια (πολύ) Μετά»

Έχουν περάσει 17 μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρειο Εύβοια που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες απανθρακωμένες εκτάσεις. Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας μέσω του προγράμματος «Εύβοια Μετά» οι διαδικασίες τρέχουν αργόσυρτα. Είναι ενδεικτικό πως μόλις χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τη δημιουργία της Υποεπιτροπής Κρατικής Αρωγής, της οποίας θα προεδρεύει ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και στην οποία θα μετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων. Στόχος της Υποεπιτροπής θα είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος «Εύβοια Μετά», η υποστήριξη των φορέων υλοποίησης του προγράμματος σε ζητήματα υποβοήθησης και συντονισμού, η εξεύρεση κατάλληλων εργαλείων χρηματοδότησης, η υποβολή προτάσεων μέτρων νομοθετικής, κανονιστικής και οργανωτικής φύσης , αλλά και η λήψη πληροφορίων, αναλύσεων και ειδικών εκθέσεων από ειδικούς συμβούλους ή άλλους φορείς. Όλα αυτά 17 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή