Eξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου - Πως θα γίνεται

Τη δυνατότητα εξαγοράς των κατεχομένων-καταπατημένων εκτάσεων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.  

Eξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου - Πως θα γίνεται
INTIME
3'

Σκοπός είναι με το νέο νομοσχέδιο να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που έχει ρίζες από το 1929 και έως σήμερα κανένας νόμος δεν έχει μπορέσει να ρυθμίσει. Αφορά περί τις 90.000 περιπτώσεις και για το 92% των δημοσίων ακινήτων που έχουν γίνει κατοικίες, κτήματα ή και επαγγελματικές στέγες πολιτών.

Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να τρέξει το τελευταίο τρίμηνο του έτους με την υποβολή αιτήσεων και η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Ως τιμή εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 10%, ενώ για τμηματική καταβολή οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν ακόμα και τις 60 άτοκες, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.

Η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αφορά περιπτώσεις:

  • με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992,
  • με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση -π.χ. βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.

Ο ιδιώτης θα μπορεί να λάβει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (π.χ. 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο). Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή Νatura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους. Αν επιχειρήσουν να χτίσουν ή παρέμβουν στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις, τότε η εξαγορά ακυρώνεται και αποβάλλονται από το ακίνητο.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί-παραλίες ή παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ-Υπερταμείο. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν και μετά από υπόδειξη φορέων υπουργείων, για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας κ.λπ. Η υπόδειξη εξαιρέσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες από την έναρξη του νόμου.

Το νομοσχέδιο δίνει δέκα συν μία κατηγορίες έκπτωσης, και συγκεκριμένα:

  • 50% για όσους ιδιώτες έχουν εγγράψει τα καταπατημένα ακίνητα στο Κτηματολόγιο.
  • 50% μέγιστη έκπτωση για πολύχρονη κατοχή ακινήτων. Το 50% αφορά κατοχή 90 ετών και άνω και είναι η μέγιστη, ενώ για περισσότερα από 30-40 χρόνια η έκπτωση κλιμακώνεται με 1% για κάθε χρόνο.
  • 30% για άτομα με αναπηρία 80% και άνω ή για όσους φιλοξενούν άτομα με αναπηρία άνω του 30% για περισσότερο από ένα χρόνο και εφόσον το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ ή τις 60.000 ευρώ οικογενειακό.
  • 20% για ποσοστά αναπηρίας 67%-79% με εισόδημα 18.000-24.000 ευρώ αντίστοιχα.
  • 20% για παλιννοστούντες ομογενείς, εγγεγραμμένους στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή μόνιμους κατοίκους παραμεθόριων.
  • 20% για πολύτεκνους με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ή ετήσιο οικογενειακό έως 80.000 ευρώ.
  • 15% για τρίτεκνους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή 40.000 οικογενειακό.
  • 15% για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • 15% για μακροχρόνια ανέργους.
  • 20% για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • 20% εάν εντός του ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος.
  • Η μέγιστη έκπτωση, ως άθροισμα πολλών εκπτώσεων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αντικειμενικής αξίας.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή