Βαθύπλουτοι στην Κίνα έχασαν δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια
Μεγάλες απώλειες καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στις περιουσίες των πάμπλουτων της Κίνας και ως επί το πλείστον όσων δραστηριοποιούνται στην άλλοτε ακμάζουσα αγορά κατοικίας.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Χούι Κα Γιαν, προέδρου της Evergrande, του κινεζικού κολοσσού διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων που κατέρρευσε μετά την επέλαση της πανδημίας.Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του έχει συρρικνωθεί σε περίπου 3 δισ. δολάρια από την εκτίναξή της στα 52 δισ. δολάρια το 2017, άρα πρόκειται για μια δραστική μείωση της τάξεως σχεδόν του 93%.
Η τεράστια πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της προσωπικής περιουσίας του Χούι Κα Γιαν συνδέεται με την Evergrande, η οποία πλέον είναι μια κτηματομεσιτική και κατασκευαστική εταιρεία με το μεγαλύτερο χρέος στην Κίνα, στα 300 δισ. δολάρια, ενώ από το 2021 αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Ο μεγιστάνας υποχρεώθηκε να πωλήσει σπίτια και ιδιωτικά τζετ που είχε στο όνομά του προκειμένου να καλύψει ένα μέρος των χρεών της Evergrande. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετό, και η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασε σε σημείο να αδυνατεί να αποπληρώσει τα ομόλογά της σε δολάρια, παρά τις πολύμηνες προσπάθειες να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό. Πέρυσι η Evergrande δεν κατάφερε να καταλήξει σε σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους, με αποτέλεσμα να γεννιούνται περαιτέρω ερωτήματα για το μέλλον της.
Σύμφωνα με το CNN, η Evergrande είναι κολοσσιαία. Απασχολεί περίπου 200.000 υπαλλήλους, κατέγραψε πωλήσεις τουλάχιστον 110 δισ. δολαρίων το 2020 και έχει στο ιστορικό της τουλάχιστον 1.300 έργα σε περίπου 280 πόλεις της Κίνας. Εξ ου και παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η κατάρρευσή της θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο ισχυρούς κραδασμούς στην αγορά κατοικιών της Κίνας, ώστε θα έβλαπτε όχι μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και ολόκληρη την οικονομία. Σημειώνεται ότι η αγορά ακινήτων και οι συνδεόμενες βιομηχανίες αποτελούν έως και το 30% του κινεζικού ΑΕΠ. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Χούι δεν είναι ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος που μετρά τεράστιες απώλειες το 2022.
Ο Ελον Μασκ, παραδείγματος χάριν, κατέστη ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που έχασε 200 δισ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο. Αντιστοίχως, η περιουσία του Μασκ συνδεόταν άμεσα με τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας που ίδρυσε, της Tesla, η οποία διολίσθησε κατά 65% το 2022.