Αεροπορικός τουρισμός, το Olympus και λουκάνικα και θεσμικοί επενδυτές

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αεροπορικός τουρισμός, το Olympus και λουκάνικα και θεσμικοί επενδυτές
4'

Στο σφυρί το Olympus

Σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 8 Φεβρουαρίου 2023 το επιβατηγό οχηματαγωγό Olympus, της ακτοπλοϊκής εταιρείας Sea Speed Lines, το οποίο τον Ιούλιο που μας πέρασε συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητάς, καθώς στην αιχμή της θερινής σεζόν άφησε με ελλιπή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία τα νησιά της Κασοκαρπαθίας. Το επιβατηγό οχηματαγωγό «Olympus» αποδείχθηκε στα μέσα Ιουλίου αναξιόπλοο, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού, την ημέρα του πρώτου δρομολογίου του στην άγονη γραμμή, καταγράφηκαν πολλές ελλείψεις σε θέματα επάνδρωσης και ασφάλειας. Το Olympus, κατασκευής 1976 θα βγει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1,75 εκατ. δολάρια. Το πλοίο έχει μήκος 133,34 μέτρα, πλάτος 23,50 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, ενώ είναι εφοδιασμένο με δύο μηχανές Internal Combustion Engines ισχύος 12531 KW. Το αρχικό του όνομα ήταν «Okudogo 3» και μέχρι τον Ιούνιο του 1998 ταξίδευε σε διάφορες γραμμές της Ιαπωνίας. Από τις αρχές του 2000 έως και σήμερα περιδιαβαίνει το Ιόνιο και το Αιγαίο υπό διάφορες ονομασίες και έχει αλλάξει χέρια τουλάχιστον τέσσερεις φορές.

Ο Κρις, η ΕΘΕ και τα λουκάνικα

Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στην προεδρία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, όπου ο Θεοφάνης Μυλωνάς πέρασε την σκυτάλη στον Χριστόδουλο (Κρις) Αίσωπο. Ο κ. Αίσωπος, επί σειρά ετών CEO της Alpha Trust, θα έχει ως αντιπροέδρους στην ΕΘΕ την προσεχή τριετία τους Παναγιώτη Αντωνόπουλο (Alρha Asset Management.) και τον Aρι Kαρυτινό (Prodea Investments), γραμματέας της ΕΘΕ θα είναι ο κ. Mυλωνάς (Εurοbank Αsset Μanagement), ταμίας ο Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος (Αthos Αsset Management) και μέλος η κα. Μαρία- Μαρίνα Βασιλικού (η γενική διευθύντρια της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών). Ο Κρις Αίσωπος εκτός από τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων διακρίνεται και στον κλάδο των τροφίμων. Είναι ο δημιουργός της φίρμας λουκάνικων Aesop Works, τα οποία παράγονται από την επεξεργασία ελληνικών βιολογικών κρεάτων και είναι χειροποίητα, χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών και συντηρητικών καθώς και μη θερμικά επεξεργασμένα. Το 2021 η Aesop Works διπλασίασε το τζίρο της σε σχέση με το 2020 και αύξησε κατακόρυφα την κερδοφορία της. Σίγουρα η εμπειρία του Κρις Αίσωπου στο asset management φάνηκε πολύτιμη και στο προσωπικό του επιχειρηματικό εγχείρημα.

Αεροπορικός τουρισμός

Η ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών της Βουλής θα συνεδριάσει αύριο με θέμα ημερήσιας διάταξης το αεροπορικό τουρισμό. Τα μέλη της επιτροπής θα ενημερώσουν ο υπουργός Υποδομών Κωστας Καραμανλής, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ο Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γιώργος Δριτσάκος και εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών και φορέων. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο αεροπορικός τουρισμός είναι κάτι αντίστοιχο του θαλάσσιου τουρισμού- αντί όμως για σκάφη και ιστιοπλοϊκά, έχουμε τα λεγόμενα υπερελαφρά αεροσκάφη δύο ατόμων ή ελαφρά αεροσκάφη 4-6 ατόμων. Η Ιταλία έχει 500 μικρά αεροδρόμια προκειμένου να υποδέχεται τους επισκέπτες του αεροπορικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα, πέραν των μεγαλύτερων αεροδρομίων έχει μόλις 20 αδειοδοτημένα πεδία προσγείωσης με ανύπαρκτες υποδομές. Σε συνεργασία με το υπουργείου Τουρισμού, το υπουργείο Μεταφορών προχωρά στην υλοποίηση δράσεων για αεροπορικές επισκέψεις (island hopping), και ήδη από πέρυσι ανέπτυξε δράσεις σε Αστυπάλαια, Καστελόριζο και Μήλο. Ωστόσο, στόχος είναι να υπάρξει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα βάλει την Ελλάδα στο χάρτη του αεροπορικού τουρισμού.

Χρηματαποστολές για την ΑΑΔΕ

Εταιρεία χρηματαποστολών που θα αναλάβει τη μεταφορά των ημερήσιων εισπράξεων από τα Τελωνεία και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού της ΑΑΔΕ στα Κέντρα Διακίνησης και Επεξεργασίας Χρηματικού (ΚΕΠΕΔΙΧ), της Τράπεζας της Ελλάδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναζητεί η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 15 μήνες και η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης θα ανέλθει στα 102.500 ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός τρέχει από χθες και οι προσφορές θα υποβάλλονται έως τις 17 Φεβρουάριου.

Κωτσόβολος - Alpha Bak

Δανειακή σύμβαση με την «Κωτσόβολος - Dixons South East Europe», μέλος του ομίλου της Currys, υπέγραψε η Alpha Bak για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 15,26 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 12,2 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην επένδυση να ανέρχεται σε 50% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 80% του επενδυτικού προγράμματος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή