Κατώτατος μισθός: Οι προτάσεις για αύξηση
Κατώτατος μισθός: Στις 10 Μαρτίου η τελική εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο
Φουντώνουν τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ήδη οι φορείς και θα εκτιμηθούν από το υπουργείο Εργασίας πριν την λήψη των τελικών αποφάσεων, ο μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί από 753 έως 826 ευρώ.
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τα ποσά που έχει προτείνει κάθε φορέας με τις προϋποθέσεις που θέτουν για να μην επιφέρει συνέπειες η αύξηση αλλά να είναι λειτουργική έχουν ως εξής:
ΓΣΕΕ: Αύξηση στα 826 ευρώ.
Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, που μεταφράζεται σε αύξηση έως 780 ευρώ.
ΚΕΠΕ: Αύξηση στα 760 με 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο, επομένως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η πρότασή του. Μάλιστα ο φορέας σημειώνει ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, άρα σημειώνεται απώλεια στο συνολικό εισόδημα.
ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, που σημαίνει 770 έως 784 ευρώ.
ΕΣΕΕ: Αύξηση 7% - 763 ευρώ.
ΣΕΤΕ: Αύξηση στα 753 ευρώ
ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ δέχονται αύξηση στον κατώτατο μισθό, παράλληλα όμως ζητούν μείωση του μη ασφαλιστικού κόστους και της φορολογίας, ενώ προτείνουν να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
Το ΚΕΠΕ, όπως προαναφέρθηκε θα συγκεντρώσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και θα καταθέσει την τελική εισήγηση στον υπουργό Εργασίας.
Έπειτα, ο Κωστής Χατζηδάκης θα αξιολογήσει την πρόταση των φορέων, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και στις 10 Μαρτίου θα υποβάλει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Η αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.