Scope: Ο πληθωρισμός εμπόδιο στην πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα

Στις 2 Δεκεμβρίου, η Scope έγινε η πρώτη εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης που έδωσε θετικές προοπτικές στην Ελλάδα με ΒΒ+ αξιολόγηση, υποδεικνύοντας ότι η πιθανότητα αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα το επόμενο διάστημα είναι 33%, εξηγεί o οίκος σε έκθεσή του για το ελληνικό χρέος.

Scope: Ο πληθωρισμός εμπόδιο στην πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα
2'

Οπως αναφέρει, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, μια σειρά από προκλήσεις παραμένουν για την Ελλάδα: μέτρια μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη περίπου 1%, ανεργία άνω του μέσου όρου της ΕΕ στο 11,6%, άκαμπτη αγορά εργασίας και σημαντικό όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τον Ιούλιο εγείρουν επίσης πολιτικές αβεβαιότητες, καθώς οποιαδήποτε μετεκλογική στροφή των οικονομικών πολιτικών θα μπορούσε να εγείρει χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Όσον αφορά στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, ο οίκος βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 1,3% φέτος πριν ανακάμψει σε 2% το επόμενο έτος και κατά μέσο όρο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% την περίοδο 2025-27.

Η Scope δεν αναμένει ύφεση φέτος. Η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση ακολουθεί την ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας – ανάπτυξη 8,4% το 2021 και εκτιμώμενη 4,9% πέρυσι, υπερβαίνοντας τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά από το εξαιρετικά αυξημένο 9,3% πέρυσι σε 3,9% το 2023 και 2,8% το επόμενο έτος. Μια αναμενόμενη διακοπή στις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ με επιτόκιο τουλάχιστον 3% έως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους θα προσφέρει την ανακούφιση που χρειάζονται οι περιφερειακές αγορές και οικονομίες.

Ωστόσο, παρόλο που τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν – στο 4,3%, αντιπροσωπεύοντας ένα spread σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς της τάξεως των 187 μονάδων βάσης. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση από επίπεδα στο 5,1% και 295 μονάδες βάσης από το περασμένο φθινόπωρο.

Η σημαντικά ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική υποστήριξη για την Ελλάδα από την κρίση του Covid-19, στην οποία βασίστηκε αρχικά η αναβάθμισή του οίκου σε BB+, θα είναι πιστοληπτικά θετική εάν διατηρηθεί και μετά τις εκλογές. Τα εργαλεία ευρωπαϊκής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ενισχύουν τη βιωσιμότητα του χρέους ιδιαίτερα ευάλωτων δανειοληπτών όπως η Ελλάδα, μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα και επανεπένδυσης ομολόγων, χαλαρών απαιτήσεων για εξασφαλίσεις και εκταμιεύσεων από τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Οι θετικές μας προοπτικές για την ελληνική αξιολόγηση, σημειώνει η Scope, βασίζονται και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Η βασική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους προβλέπει μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ από 171% το 2022 σε 164,5% το 2023 και 150,5% έως το 2027, μετά την κορυφή του 206,3% το 2020.

Ο υψηλός πληθωρισμός συμβάλλει επίσης σε μειωμένους δείκτες χρέους, αλλά ο πληθωρισμός ίσως αποδειχθεί βασικό εμπόδιο στην πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα, εάν τα επιτόκια δανεισμού συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή