Eurostat: Στο 6,5% ανήλθε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Σε υψηλά επίπεδα σταθεροποιείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο. 
AP

Στο 6,5% επιβραδύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% τον Ιανουάριο και από 9,2% τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Τιµοκατάλογοι µε µειώσεις τιµών για πρώτη φορά εδώ και πολλούς µήνες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις αλυσίδες σούπερ µάρκετ, που κυµαίνονται από 5% έως 18%. Βεβαίως, παρά τις µειώσεις αυτές που αποτελούν αναµφίβολα µια θετική εξέλιξη, οι τιµές θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς τον προηγούµενο χρόνο τα ίδια προϊόντα είχαν ανατιµηθεί κατά 25% έως 35%. Οι µειώσεις αφορούν τόσο επώνυµα όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ πρόκειται για προϊόντα των οποίων η πρώτη ύλη είναι κατά βάσιν εισαγόµενη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα προϊόντα στα οποία το επόµενο διάστηµα αναµένεται να δούµε µειώσεις τιµών είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, 18% και 8% αντιστοίχως. Αφορούν δε µειώσεις κυρίως από προµηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Από προµηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστηµα µειώσεις της τάξης του 8% στα χαρτικά.

Σε ό,τι αφορά τα επώνυµα προϊόντα έχουν σταλεί τιµοκατάλογοι µε µειώσεις σε εισαγόµενα τυροκοµικά, κυρίως κίτρινα τυριά, όπως γκούντα και ένταµ, καθώς και σε λευκά τυριά από εισαγόµενο αγελαδινό γάλα µε τη µείωση τιµής και στις δύο περιπτώσεις να φτάνει το 15%. Μειώσεις τιµών 15% περιλαµβάνουν οι τιµοκατάλογοι και για εισαγόµενα βούτυρα, καθώς και για χοιρινά ολλανδικής προέλευσης µε τη µείωση της τιµής στη δεύτερη περίπτωση να είναι της τάξης του 5%.

Σύµφωνα µε αναλυτές της αγοράς, η µείωση των τιµών στα εισαγόµενα γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στην αυξηµένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία µε τη σειρά της οδήγησε σε αυξηµένη παραγωγή γαλακτοκοµικών και τυροκοµικών προϊόντων και στη δηµιουργία αποθεµάτων.