Ακίνητα στο εξωτερικό και off shore στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ

Οι Έλληνες που έχουν αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό ή διατηρούν ακίνητα στη Βρετανία έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα.

Ακίνητα στο εξωτερικό και off shore στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ
2'

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με εντολή του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Ζανιά, προχωρά σε διασταυρώσεις στοιχείων φορολογουμένων που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, 1.500 μεγαλοοφειλετών και άλλων οφειλετών, με εμβάσματα στο εξωτερικό και ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, εξετάζονται οι τόκοι από καταθέσεις στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομιών, σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, ο κ. Ζανιάς απέστειλε εγκύκλιο προς τις εφορίες, η οποία αυξάνει τις δυσκολία για όσους ζητούν να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα της κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Η εγκύκλιος (ΠΟΛ.1142/31.5.2012) ορίζει ότι:

Όσοι υποβάλλουν δήλωση μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στις 47 «μη συνεργάσιμες» φορολογικά χώρες (π.χ. νησιά Κέιμαν, στο Γιβραλτάρ, την Ουρουγουάη) παραμένουν υποχρεωτικά φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Όσοι υποβάλλουν δήλωση μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας σε χώρες όπου δεν υπάρχει φορολογία για τα εισοδήματα, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις για να γίνει το αίτημα δεκτό από τις φορολογικές ελληνικές αρχές. Για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος αποκτά τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός του στην Ελλάδα, τότε πρέπει να φορολογείται και στη χώρα μας. Το ίδιο θα εφαρμόζεται και εάν το σύνολο του εισοδήματος που αποκτά στην Ελλάδα ξεπερνά τις 50.000 ευρώ το χρόνο.

Εάν ένας φορολογούμενος δηλώνει πως θα μεταβεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, τότε η εφορία πρέπει να θέσει θέμα «διπλής κατοικίας». Σε αυτήν την περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα έλθει σε επαφή με την φορολογική αρχή του εξωτερικού, προκειμένου να καταλήξουν ποιος θα φορολογεί τον φορολογούμενο.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ ορίζει ότι στο εξής δεν θα αρκεί μια απλή γνωστοποίηση του φορολογούμενου στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, ότι προτίθεται να αλλάξει κατοικία, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή της κατοικίας του».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή