Διασφαλισμένες οι καταθέσεις των πελατών των SVB και Signature Bank

Οι καταθέσεις όλων των πελατών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank είναι ασφαλείς, διαβεβαίωσαν με κοινή τους ανακοίνωση η Fed, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), που γνωστοποίησαν τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού της Fed με κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών. 
(AP PhotoBobby Caina Calvan)

«Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».

Το μέτρο, που σκοπό έχει να καθησυχάσει πολίτες και επιχειρήσεις, ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Fed, εξάλλου, δήλωσε πως είναι «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης που θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών κάνουν ράλι μετά την ανακοίνωση των σχεδίων των αμερικανικών αρχών προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB, ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζουν τώρα πως δεν είναι πλέον βέβαιη η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος αρχές συζητούν τη δημιουργία δύο διαφορετικών μηχανισμών για τη διαχείριση της συστημικής ζημίας από την κατάρρευση και το κλείσιμο της Silicon Valley Bank, εάν δεν εμφανιστεί αγοραστής, σύμφωνα με πηγή με γνώση του ζητήματος την οποία επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ένας τρόπος παρέμβασης από πλευράς των ρυθμιστών αρχών θα είναι η δημιουργία μιας "δικλείδας ασφαλείας" για τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις στην SVB, με τη χρήση προνοιών του νόμου περί Ομοσπονδιακής Εγγύησης Καταθέσεων, σύμφωνα πάντα με την πηγή. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς άλλα περιφερειακά τραπεζικά ιδρύματα στις ΗΠΑ.

Η άλλη επιλογή αποτελεί η δημιουργία ενός "γενικού τραπεζικού μηχανισμού" από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), ο οποίος θα παράσχει υποστήριξη σε άλλα σχήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου με έκθεση στην SVB, σημειώνει το CNBC.