Καταρρέει η Credit Suisse - «Μαύρη μέρα» για τα χρηματιστήρια

Ο πρόεδρος Alex Lehmann ισχυριζόταν ότι τα προβλήματα της τράπεζας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Silicon Valley Bank, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές.

Credit Suisse
Associated Press
6'

Καταρρέει η μετοχή της Credit Suisse κατά 25%, καθώς οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος του ελβετικού κολοσσού απέκλειε με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ζήτησε τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος Alex Lehmann ισχυριζόταν ότι τα προβλήματα της τράπεζας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Silicon Valley Bank, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε ο Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, η Ελβετία αντιμετωπίζει πιέσεις από μια τουλάχιστον μεγάλη δύναμη να παρέμβει για την Credit Suisse, δεδομένης της συστημικής φύσης της τράπεζας, ανέφερε πηγή στο Reuters, ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σε επαφή με τους ομολόγους του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ζήτησε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ζήτησε ακόμη το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ζητώντας να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την κατρακύλα της μετοχής της την Τετάρτη.

Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από την Finma, την ελβετική Ρυθμιστική Αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη, καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Συναγερμός στην ΕΚΤ για την Credit Suisse

Συναγερμός έχει σημάνει στην ευρωζώνη μετά το ξέσπασμα κρίσης στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Ανησυχία επικρατεί και στην ΕΚΤ ενόψει της αυριανής (16/3/2023) συνεδρίασης, όπου -όπως έχει προαναγγείλει η Christine Lagarde- θα αποφασιστεί νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal, αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικοινώνησαν με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύουν λόγω της κρίσης στην Credit Suisse. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse.

«Κρυφές» οι τιμές στα CDS της Credit Suisse

Σε επίπεδα που αποτυπώνουν τις σοβαρές ανησυχίες κατάρρευσης βρίσκεται το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse Group, αν και οι τιμές δεν είναι δημόσιες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών στο εγγύς μέλλον πλησιάζει ένα σπάνιο επίπεδο που συνήθως σηματοδοτεί σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών.

Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή στην πηγή τιμολόγησης CMAQ διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη. Οι επενδυτές έβλεπαν τιμές έως και 1.200 μονάδες βάσης για τα μονοετή senior credit-default swaps το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Τα spreads άνω των 1.000 μονάδων βάσης στα μονοετή senior τραπεζικά CDS είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σε παρόμοια επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας. Το επίπεδο είναι περίπου 18 φορές το συμβόλαιο της αντίπαλης ελβετικής τράπεζας UBS Group και περίπου εννέα φορές το αντίστοιχο της Deutsche Bank.

Αποκλείουν περαιτέρω βοήθεια οι Σαουδάραβες

Ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, η Saudi National Bank, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Δεν μπορούμε γιατί θα ξεπερνούσαμε το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο πρόεδρος της Saudi National Bank Ammar Al Khudairy.

Η ελβετική τράπεζα έχει χάσει καταθέσεις άνω των 110 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς μια σειρά από σκάνδαλα, κληρονομικούς κινδύνους και αποτυχίες συμμόρφωσης συνέχισαν να την ταλαιπωρούν.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Ρουμπινί για τραπεζική κρίση

Δεν είναι τυχαίο ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα πιθανή τραπεζική κρίση. Στον απόηχο των όσων συμβαίνουν με την Credit Suisse, επισημαίνει ότι ο ελβετικός «κολοσσός» είναι «πολύ μεγάλος για να σωθεί και πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει». Ο «Dr. Doom», όπως τον ονομάζουν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg τόνισε ότι η αμερικανική Silicon Valley Bank, είχε ενεργητικό 150 δισ. δολάρια ενώ το ενεργητικό της Credit Suisse διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια.

Παράλληλα τόνισε πως η οποιαδήποτε εξέλιξη με την Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο, όχι μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα της «Γηραιάς Ηπείρου», αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι αρνητικό με την ελβετική τράπεζα, θα είναι μια στιγμή ανάλογη με τη «Lehman Brothers».

«Μαύρη Τετάρτη» για τα Χρηματιστήρια

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχθηκε ένα νέο πλήγμα την Τετάρτη, αυτή τη φορά από το τραπεζικό sell off που προκάλεσε στην Ευρώπη η Credit Suisse.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με πτώση 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81%, ενώ εκείνος της μεσαίας είχε απώλειες 4,27%. Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 10,98% και 10,39% αντίστοιχα, με την Eurobank να ακολουθεί με -9,19%. Άνω του 6% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια, και άνω του 5% σε Quest, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΔΕΗ και Motor Oil.

Οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Autohellas και Εθνική ήταν μεγαλύτερες του 4%, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να κλείνουν στο -3,58% και -3,46% αντίστοιχα. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Τιταν, Coca Cola και Jumbo. Η Aegean έχασε 0,41% και η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 0,27%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,5% με το σύνολο των κλάδων του να βρίσκονται στο «κόκκινο». Ο τραπεζικός κλάδος είχε απώλειες 6,5% και εκείνος της ενέργειας περίπου 5,5%.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή