Στο μάτι του κυκλώνα η Credit Suisse - Οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι
Η κατάρρευση κατά 25% της Credit Suisse που παρέσυρε σε ισχυρές απώλειες τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για το μέλλον του ελβετικού κολοσσού. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, η Credit Suisse και οι ελβετικές Αρχές εξετάζουν τρόπους που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση της τράπεζας, όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής του ελβετικού ομίλου και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης βρίσκονται σε επαφή και στο τραπέζι είναι διάφορες επιλογές.
Πάντως, ο Τhomas Μatter, μέλος του ελβετικού κοινοβουλίου με δηλώσεις του στο Reuters, είχε σημειώσει νωρίτερα την Τετάρτη, ότι μία επιλογή ενδέχεται να περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα έναντι εχεγγύων. Κι αυτό συνέβη αργότερα την Τετάρτη...
Όπως είπε ο Thomas Matter, δεν θα εκπλαγεί αν η Κεντρική Τράπεζα έως το πρωί της Δευτέρας εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, μεταξύ των επιλογών που συζητιούνται είναι ο διαχωρισμός (spin off) της ελβετικής μονάδας και ένα ακόμη σενάριο που, ωστόσο, είναι δύσκολο αφορά στην ενορχήστρωση μιας σχέσης με τη UBS, που αποτελεί την ανταγωνίστρια της Credit Suisse και μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα.
Πάντως, οι πηγές στο Bloomberg προειδοποίησαν ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποια από τα παραπάνω σενάρια μπορεί να προχωρήσουν πραγματικά. Κι ενώ οι ελβετικές κρατικές Αρχές προσπαθούν να βρουν μία λύση που θα επαναφέρει στα «ήρεμα νερά» το πιστωτικό ίδρυμα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κάποιου είδους στήριξη στην Credit Suisse μετά τη ραγδαία πτώση των μετοχών της τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό και την εκτόξευση στο κόστος για την ασφάλιση έναντι του χρέους της τράπεζας.
Όπως έγραψε νωρίτερα το Newsbomb.gr, ανατριχίλα προκάλεσε η κατακόρυφη άνοδος του κόστους ασφάλισης έναντι χρεωκοπίας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse που εκτοξεύτηκε ως τις 1.200 μονάδες, κάτι που οδήγησε στο να αναβιώσουν μνήμες από την περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν στο «μάτι του κυκλώνα» και οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες κατακρημνίζονταν λόγω της κρίσης χρέους.
Σημειώνεται ότι η τελευταία τιμή που έχει καταγραφεί για τα CDS της ελβετικής τράπεζας, είναι οι 853,9 μονάδες βάσης χθες Τρίτη (14/3), ωστόσο, σήμερα το πρωί όπως αναφέρει το Bloomberg οι traders άφωνοι διαπίστωσαν ότι τα CDS έκαναν άλμα ως τις 1.200 μονάδες βάσεις.
Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι το γεγονός ότι είναι σπάνιο φαινόμενο τα μονοετή CDS τραπεζών να σκαρφαλώνουν πάνω από τις 1.000 μονάδες. Αυτό είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους, όταν τα CDS των μεγάλων εγχώριων τραπεζών είχαν φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα.
Ενδεικτικό της δυσχερής θέσης στην οποία βρίσκεται η Credit Suisse, είναι ότι το CDS της ελβετικής τράπεζας είναι 18 φορές υψηλότερο από αυτό της UBS Group και εννέα φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Deutsche Bank. Την ίδια ώρα, έχει αντιστραφεί η καμπύλη των CDS κάτι που υποδηλώνει ότι έχει μεγαλύτερο κόστος η προστασία έναντι μιας κατάρρευσης της τράπεζας άμεσα, ενώ κοστίζει λιγότερο μια μακροπρόθεσμη πιθανότητα χρεωκοπίας.
Εν τω μεταξύ, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα πιθανή τραπεζική κρίση. Στον απόηχο των όσων συμβαίνουν με την Credit Suisse, επισημαίνει ότι ο ελβετικός «κολοσσός» είναι «πολύ μεγάλος για να σωθεί και πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει». Ο «Dr. Doom», όπως τον ονομάζουν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg τόνισε ότι η αμερικανική Silicon Valley Bank, είχε ενεργητικό 150 δισ. δολάρια ενώ το ενεργητικό της Credit Suisse διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια.
Παράλληλα τόνισε πως η οποιαδήποτε εξέλιξη με την Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο, όχι μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα της «Γηραιάς Ηπείρου», αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι αρνητικό με την ελβετική τράπεζα, θα είναι μια στιγμή ανάλογη με τη «Lehman Brothers».
Σχετικές ειδήσεις:
Καταρρέει η Credit Suisse - «Μαύρη μέρα» για τα χρηματιστήρια
Τζόζεφ Τζεντίλ: Το πρόσωπο που «συνδέει» τις χρεοκοπίες των SVB και Lehman Brothers
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπούλημα στις τράπεζες λόγω Credit Suisse