Credit Suisse: H «ένεση» ρευστότητας, τα σκάνδαλα και η ασφάλεια των καταθέσεων ελληνικών τραπεζών
Credit Suisse: Οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν στο χρηματιστήριο. Ανησυχία στις διεθνείς αγορές
Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας έχουν στόχο να διασωθεί η Credit Suisse αλλά και να αποφευχθεί ένα ντόμινο επιπτώσεων και σε άλλες τράπεζες. Για αυτό το λόγο επενέβησαν «πετώντας σωσίβιο» ρευστότητας στην Credit Suisse, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (50,6 δισεκ. ευρώ), κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική Kεντρική Tράπεζα. Oι επενδυτές την συγκεκριμένη απόφαση την επιβράβευσαν με ισχυρή άνοδο της μετοχής της Credit Suisse κατά 20%, ενώ στο άνοιγμα είχε ξεπεράσει και το 30%.
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τέτοιου ύψους ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα παγκόσμιας κλίμακας από την τραπεζική κρίση του 2008.
«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Credit Suisse και των πελατών της, καθώς η Credit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Τα σκάνδαλα που κλυδώνισαν την Credit Suisse
Τα σκάνδαλα ξεκίνησαν με την δημόσια κόντρα δύο κορυφαίων στελεχών της τράπεζας που ήταν γείτονες στην Χρυσή Ακτή της λίμνης της Γενεύης. Μετά από αυτό ακολούθησε η κατάρρευση της Greensill Capital. Το ποτήρι ξεχείλισε με ένα μεγάλο δάνειο στη Μοζαμβίκη, από το οποίο ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε διεφθαρμένους αξιωματούχους και η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει.
Η Credit Suisse προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές
Αν και η Credit Suisse θα δανειστεί έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την επενδυτική εμπιστοσύνη, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να μην επαρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Η εμπιστοσύνη της αγοράς θα εξασφαλιστεί μέσω της στήριξης στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι μεταξύ αυτών βρίσκονται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και ο σαουδαραβικός όμιλος Oyalan Group.
Η αποεπένδυση από διάφορα περιουσιακά στοιχεία είναι μια προφανής επιλογή, καθώς η Credit Suisse περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιο της δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και μετοχικό ποσοστό στη SIX Group, την εταιρεία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.
Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες
Ωστόσο, η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους δανειολήπτες, καθώς θα εκτοξεύσει τις δόσεις των δανείων τους στα ύψη.
Ο κ. Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, εμφανίζεται καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζήσει ανάλογες καταστάσεις με εκείνες του παρελθόντος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι καθόλου όπως πριν», αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο να υπάρξουν capital controls και βάζοντας τέλος στους φόβους των καταθετών για haircut των αποταμιεύσεων τους.
Πιο αναλυτικά η δήλωσή του:
«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν.
Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.
Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.
Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.
Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.
Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσύλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών».
Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός
Credit Suisse: Συνεδριάζει εκτάκτως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας
Σταϊκούρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς