Παρέμβαση για την οικονοµική ανάκαµψη των γεωργικών εκµεταλλεύσεων
Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ανακοινώθηκε η προκήρυξη της Δράσης 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων µε στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιµότητα και την ψηφιακή οικονοµική ανάκαµψη των γεωργικών εκµεταλλεύσεων» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, µε συνολικό προϋπολογισµό 180 εκατ. ευρώ.
Στόχος της δράσης είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιµης και ψηφιακής οικονοµικής ανάκαµψης των γεωργικών εκµεταλλεύσεων, ώστε να µπορέσουν να αντιµετωπίσουν τις υφιστάµενες αλλά και τυχόν µελλοντικές συνέπειες της πανδηµίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει.
Η δράση εφαρµόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Σύµφωνα µε τα δηµοσιευµένα στοιχεία, δικαίωµα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά ή νοµικά πρόσωπα του εµπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκµεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήµατος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις:
1. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει: – Να έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να µην έχουν υπερβεί το 63ο. – Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022.
– Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήµεροι.
– Να µην είναι άµεσα συνταξιοδοτούµενοι από οποιοδήποτε ταµείο του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
– Να µην εκτίουν ποινή φυλάκισης.
– Να είναι εγγεγραµµένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελµατίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί του υποµέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο µέτρο.
2. Τα νοµικά πρόσωπα του εµπορικού δικαίου πρέπει: – Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
– Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήµερα.
– Να έχουν διάρκεια τουλάχιστον µέχρι τις 31.12.2033. – Να είναι δικαστικά φερέγγυα. – Να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.
3. Η γεωργική εκµετάλλευση είναι επιλέξιµη εφόσον αυτή έχει περιληφθεί στο σύνολό της σε παραδεκτή ΕΑΕ 2022 και πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Το µέγεθος παραγωγικής δυναµικότητας (εκφρασµένη ως τυπική απόδοση) είναι µεγαλύτερο ή ίσο µε:
• 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, και 8.000 ευρώ για όλα τα νησιά της χώρας πλην Κρήτης και Εύβοιας.
• 8.000 ευρώ για τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες. – Πληροί τα κοινοτικά πρότυπα που την αφορούν.
– Η συστεγαζόµενη γεωργική εκµετάλλευση πρέπει επιπλέον να τεκµηριώνει:
• Πάγια στοιχεία σαφώς καταγεγραµµένα και οριοθετηµένα.
• Λειτουργική αυτοτέλεια στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Η δράση ενισχύει τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:
1. Ιδρυση, µετεγκατάσταση, ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισµός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.
2. Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού.
3. Αγορά γης.
4. Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται µε τη χρήση σπόρου.
5. Περίφραξη και διαµόρφωση αγροτεµαχίων και περίφραξη φυτειών.
6. Αγορά καινούργιου αυτοκινήτου µε ψυκτικό θάλαµο για την εξυπηρέτηση εκµετάλλευσης παραγωγής ανθέων ή µανιταριών.
7. Αγορά καινούργιου φορτηγού αυτοκινήτου για τη µεταφορά κυψελών (µελισσοκοµικό φορτηγό).
8. Αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισµικού διαχείρισης γεωργικής εκµετάλλευσης, εξοπλισµού επικοινωνιών και γραφείου.
9. Επενδύσεις που συµβάλλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ.
10. Γενικές δαπάνες, όπως αµοιβές µελετητών, δαπάνες για έκδοση αδειών κ.λπ.
Οι δαπάνες είναι επιλέξιµες προς χρηµατοδότηση µετά την
Ποιοι έχουν δικαίωµα υποβολής αίτησης και ποιες κατηγορίες δαπανών ενισχύονται.
Οπως αναφέρεται στη δηµοσιευµένη πρόσκληση, για όλες τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις ως µέγιστο όριο αιτούµενου προϋπολογισµού ορίζεται το ποσό των 150.000 ευρώ. Ωστόσο, ο ανώτατος αιτούµενος προϋπολογισµός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ, µε την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης, σύµφωνα µε την ΕΑΕ του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αιτούµενου προϋπολογισµού.
Τα ποσοστά ενίσχυσης κυµαίνονται από 40% έως 80%, ανάλογα µε την περιοχή εγκατάστασης και τις προϋποθέσεις ηλικίας και τίτλου σπουδών του υποψήφιου γεωργού.
Επισηµαίνεται ότι τα εγκεκριµένα επενδυτικά έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείµενό τους και να έχουν υποβάλει τελική αίτηση πληρωµής έως τις 15 Οκτωβρίου 2025.