Airbnb: Στα δίχτυα της εφορίας 73.258 διαχειριστές ή ιδιοκτήτες ακινήτων
Περισσότερους από 73.000 διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα 102 εκατ. ευρώ εντόπισε το 2022 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Τα στοιχεία για τα αδήλωτα εισοδήματα έφθασαν στην ΑΑΔΕ από τις ψηφιακές πλατφόρμες και διασταυρώθηκαν με τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει.
Μετά την αξιοποίηση των δεδομένων που έλαβε η ΑΑΔΕ από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking. com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited (βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας) απεστάλησαν ηλεκτρονικά μηνύματα σε 73.258 διαχειριστές - ιδιοκτήτες.
Ολοι συμμορφώθηκαν υποβάλλοντας νέα δήλωση εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.
Οπως τονίζουν από τη φορολογική διοίκηση, το 2022 οι έλεγχοι κατευθύνθηκαν κυρίως στους διαχειριστές ακινήτων. Παράλληλα στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε αποστολή αρχείων στις πλατφόρμες, απαιτώντας από τους διαχειριστές τους να απενεργοποιήσουν συνολικά 14.736 καταχωρίσεις ακινήτων, καθώς είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.
Επίσης απεστάλησαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε sites διαχείρισης πολυτελών βιλών για τη συμμόρφωσή τους με την εσωτερική σχετική νομοθεσία.
Τα προηγούμενα χρόνια η ΑΑΔΕ είχε εντοπίσει δεκάδες περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών τα οποία μισθώνονταν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα πάνω από 10.000 ευρώ ημερησίως, τα οποία δεν δηλώνονταν στην εφορία. Και φέτος, αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, αξιοποιώντας τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, τα sites, καθώς και πληροφορίες από τρίτους, θα γίνουν έλεγχοι σε όλες τις νησιωτικές περιοχές με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Ειδικά το τρέχον έτος και σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα που εισέπραξαν όσοι δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι έλεγχοι θα είναι εις βάθος και διαρκείς.
Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγουμένου έτους, μέσω έξυπνων εργαλείων κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο.
Με τον τζίρο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να ξεπερνάει τα 2,2 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερος και από το 2019, η φορολογική διοίκηση προγραμματίζει διασταυρώσεις των μισθωμάτων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με στόχο να εντοπίσει όσους αποκρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που θα λάβει από τις πλατφόρμες, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Με βάση τα ανωτέρω, όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις, θα πρέπει να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων.