Τέρμα στα σχέδια για µείωση του ορίου χρήσης µετρητών στις συναλλαγές

Σε αναστολή έχουν µπει τα σχέδια για µείωση του ορίου χρήσης µετρητών στις συναλλαγές.

Τέρμα στα σχέδια για µείωση του ορίου χρήσης µετρητών στις συναλλαγές
Pixabay
2'

Η ιδέα είχε συζητηθεί πρόσφατα, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών µετά τον κορωνοϊό βοήθησε στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και συνέβαλε σηµαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Για κάποιους στην κυβέρνηση το σημερινό όριο των 500 ευρώ είναι πολύ μεγάλο.

Ωστόσο, στην περίπτωση της µείωσης κάτω από τα 500 ευρώ θα αποκλειόταν από τις συναλλαγές εντελώς το τραπεζογραµµάτιο των 500 ευρώ.

Αλλωστε, λιγότερο από έναν χρόνο πριν η ΕΚΤ εξέδωσε αρνητική γνώµη για αντίστοιχη νοµοθετική ρύθµιση της Ισπανίας, µε δική της µάλιστα πρωτοβουλία, κάτι που δείχνει πόσο σηµαντικό θεωρεί το θέµα.

Σηµειώνεται ότι η Ισπανία ήθελε να περιορίσει το όριο στα 1.000 ευρώ στις επαγγελµατικές και επιχειρηµατικές συναλλαγές. Η ΕΚΤ σηµείωνε στη γνώµη της ότι κάτι τέτοιο θα είχε µια αρνητική και ανεπιθύµητη επίπτωση στο καθεστώς των χαρτονοµισµάτων του ευρώ ως νόµιµου µέσου συναλλαγής.

Επικαλείτο µάλιστα το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, το οποίο αναγνωρίζει µεν στα κράτη-µέλη τη δυνατότητα να επιβάλουν περιορισµούς για λόγους δηµοσίου συµφέροντος, αλλά χωρίς να ξεπερνούν κάποια όρια.

Οι απόψεις αυτές είναι βέβαιο ότι δεν έχουν αλλάξει, ενώ αντίστοιχη άποψη εκτιµά αρµόδια τραπεζική πηγή ότι έχει και η Κοµισιόν. «Η δυνατότητα πληρωµής µε µετρητά παραµένει εξαιρετικά σηµαντική για συγκεκριµένες οµάδες της κοινωνίας, οι οποίες για διάφορους νόµιµους λόγους τα προτιµούν από άλλα µέσα πληρωµής», ανέφερε η γνώµη της ΕΚΤ.

Σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη της ΕΚΤ, στην Ελλάδα οι συναλλαγές µε µετρητά στα σηµεία πώλησης αντιπροσωπεύουν το 48% της αξίας των συναλλαγών, έναντι µέσου όρου 42% στην ευρωζώνη, ωστόσο το µερίδιό τους µειώθηκε σηµαντικά κατά 12% σε σύγκριση µε το 2019.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή