Στοιχεία από ξένες πλατφόρμες πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών θα λαμβάνει η ΑΑΔΕ
Δεδομένα από ξένες πλατφόρμες πώλησης προϊόντων και υπηρεσιώνόπως η Amazon, θα λαμβάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να τα αξιοποιήσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Τα στοιχεία θα φθάνουν στην ΑΑΔΕ μέσω δικτύου επικοινωνιών των αντίστοιχων Aρχών των κρατών-μελών της ΕΕ όπως προβλέπει κοινοτική οδηγία, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο.
Συγκεκριµένα προβλέπεται ότι:
1. Οι πλατφόρµες θα διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοµατεπώνυµο - επωνυµία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθµός τραπεζικού λογαριασµού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήµατος που απέκτησε ο πωλητής, τις προµήθειες που κατέβαλε κ.ά. στη φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.
2. Τα στοιχεία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά µέσω του υφιστάµενου κοινού δικτύου επικοινωνιών (CCN) που έχει αναπτύξει η Ενωση. Αν πρόκειται για µισθώσεις ακινήτων διαβιβάζονται επιπλέον οι ηµέρες που διήρκεσαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα µπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδηµάτων που δήλωσαν οι πωλητές µε εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρµες.
Η παροχή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρµες πώλησης αγαθών και υπηρεσιών ήδη εφαρµόζεται στη χώρα µας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα η ΑΑ∆Ε έχει προχωρήσει σε συµφωνίες µε τις εταιρείες delivery και λαµβάνει ανά τρίµηνο τα στοιχεία των συναλλαγών, ενώ αντίστοιχα λαµβάνει στοιχεία από τις πλατφόρµες βραχυχρόνιων µισθώσεων, όπως η Booking, η Vrbo και η Airbnb.
Αυτό το µοντέλο επεκτείνεται και στις διασυνοριακές συναλλαγές, µε τις φορολογικές διοικήσεις να λαµβάνουν στοιχεία που τους αφορούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών. Για παράδειγµα η Amazon θα πρέπει να αποστέλλει στη χώρα που έχει την έδρα της τα στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται µε την πλατφόρµα και εν συνεχεία αυτά τα δεδοµένα θα λαµβάνονται από την ΑΑ∆Ε.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών και ΑΑ∆Ε εξετάζουν να αλλάξουν τα δεδοµένα και να βρεθούν και πάλι ένα βήµα πιο µπροστά από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το ελληνικό θεσµικό πλαίσιο παρέχει την ευελιξία στη φορολογική διοίκηση να ζητάει από όλες τις ψηφιακές πλατφόρµες στοιχεία συναλλαγών, προκειµένου να διασταυρώνει εάν τα δηλωθέντα εισοδήµατα είναι σε συµφωνία µε τις πωλήσεις.