Και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πάσχουν από έλλειψη εργαζομένων
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης λόγω των ξένων επενδύσεων που υποδέχονται, έχουν έλλειψη εργαζομένων, γεγονός που τις υποχρεώνει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν άδειες εργασίας σε μετανάστες, έστω κι αν πρωτοστατούν στην αντιμεταναστευτική ρητορική στην ΕΕ.
Με την ανεργία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να κυμαίνεται στο 5% ή και σε χαμηλότερα επίπεδα και τουλάχιστον 670.000 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές στην ευρύτερη περιοχή, οι εισαγωγές ξένων εργατικών χεριών είναι μονόδρομος. Ιδιαιτέρως επειδή αντιμετωπίζουν και αυτές πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού τους, ενώ έχουν χάσει τους Ουκρανούς μετανάστες.
Ετσι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, που υπήρξε λάβρος κατά των μεταναστών, δήλωσε προσφάτως ενώπιον στελεχών της ουγγρικής βιομηχανίας ότι η οικονομία της χώρας τους θα χρειαστεί 500.000 νέους εργαζομένους μέσα στην επόμενη διετία αν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις στις νέες μονάδες της παραγωγής μπαταριών, αξίας περίπου 15 δισ. δολ. Αυτός ο αριθμός μεταναστών αντιστοιχεί στο 10% του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού της χώρας. Ετσι το ουγγρικό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που διευκολύνει την είσοδο και εγκατάσταση ξένων εργατών στη χώρα, νομιμοποιώντας την παραμονή τους για τρία χρόνια.
Στη γειτονική Πολωνία, η υπηρεσία κοινωνικών ασφαλίσεων υπολογίζει πως στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας η οικονομία της θα πρέπει να εισάγει κάθε χρόνο 200.000 ξένους εργαζομένους προκειμένου να αναπληρώσει το τμήμα του εργατικού δυναμικού που θα χάνεται εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Αυτός ο αριθμός μεταναστών θα πρέπει να προστεθεί στους 188.000 ξένους που έγιναν δεκτοί στη χώρα μέσα στο 2022 με τη μαζική εισροή Ουκρανών λόγω του πολέμου. Είναι απολύτως αναγκαίοι για να στελεχωθούν οι μονάδες πετρελαίου και πετροχημικών, αξίας 6,3 δισ. δολ.
Η Orlen, ο ουγγρικός κολοσσός πετρελαίου, πετροχημικών και πλαστικών που διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, φιλοξενεί χιλιάδες ξένους εργάτες, καθώς τους χρειάζεται για την ανέγερση νέας μονάδας της. Το παράδοξο είναι πως τον Ιούλιο η αντιπολίτευση, υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επέκρινε την κυβέρνηση επειδή πέρυσι επέτρεψε να μπουν στη χώρα 130.000 εργάτες από χώρες όπως το Ιράν, η Νιγηρία και το Πακιστάν.
Η Τσεχία εκδίδει άφθονες βίζες για μετανάστες από Φιλιππίνες και Μογγολία. Ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, που υπήρξε πρωθυπουργός μέχρι την αποπομπή του πριν από δύο χρόνια, έχει εγκρίνει την αύξηση των ποσοστώσεων για τη χορήγηση βίζας σε εργάτες από αυτές τις δύο χώρες.