Θέλεις να ανοίξεις επώνυμο σούπερ μάρκετ, καφέ ή fast food στη γειτονιά σου; Δες πόσο κοστίζει

Είναι κάτι απλό το να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση; 

«Η επιχείρηση που εργαζόμουν έκλεισε, ψάχνω αρκετούς μήνες για δουλειά και δεν βρίσκω. Εχω ακούσει για επιχειρήσεις που σου δίνουν μέσω franchise το «όνομά» τους την τεχνογνωσία τους και την καλή τους φήμη.

Ο Έλληνας, πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του να γίνει αφεντικό του εαυτού του. Όμως είναι κάτι απλό το να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση είτε αυτόνομα είτε με την συνδρομή ενός franchisor; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πριν καταλήξει λοιπόν κάποιος στην επιλογή ενός σήματος, ενός franchisor, που θα πρέπει να πληρώσει για να αποκτήσει την δυνατότητα να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση, έστω και ως παραχώρηση, αφού το brand δεν αγοράζεται, καλό θα είναι να δώσει γνωρίζει εκ των προτέρων κάποιες σημαντικές παραμέτρους που απαιτεί μια τέτοια επένδυση. Και πρώτα απ' όλα το κεφάλαιο που απαιτείται. Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να αγνοήσουν το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί έως ότου αρχίσει η επένδυση να αποδώσει και να επιστρέφει χρήματα στον επενδυτή. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η επιχείρηση πάει καλά. Γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο απλά και μόνο γιατί έχει το... όνομα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η απόσβεση της επένδυσης απαιτεί 2 με τρία χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται το ενδεχόμενο τραπεζικού δανεισμού ο οποίος ανεβάζει κατά πολύ το διάστημα της απόσβεσης. Για να υπολογίσετε όμως με ακρίβεια την επένδυση θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας εκτός από το fee του franchisor, την κατασκευή του καταστήματος, το κόστος των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και ασφαλώς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που πλέον παίρνουν περισσότερα από τους μετόχους. Σήμερα το fpress.gr σας δίνει την δυνατότητα να πάρετε μία γεύση για το κόστος της επένδυσης που απαιτείται για να ανοίξετε κάποια επιχείρηση.

Δείτε αναλυτικά κόστη και προϋποθέσεις ΕΔΩ