Πώς λειτουργεί η υπηρεσία IRIS που γίνεται υποχρεωτική για να «τσιμπήσει» τους φοροφυγάδες
Πώς λειτουργεί η υπηρεσία IRIS, πού αποσκοπεί και πόσοι τη χρησιμοποιούν σήμερα.
Η αύξηση των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στα εμβάσματα, οδήγησε την κυβέρνηση στο να «διαφημίσει» την υπηρεσία IRIS, η οποία επιτρέπει την μεταφορά έως 500 ευρώ μέσω mobile banking εντελώς δωρεάν.
Γράφει ο Νίκος Σαμοΐλης
Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να μην επιβαρύνονται οι καταθέτες σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ωστόσο το υπουργείο οικονομικών δεν έμεινε μόνο στην δωρεάν μεταφορά χρημάτων αλλά έκανε ένα βήμα παραπάνω και… πονηρά σκέφτηκε το εξής:
Αφού δεν αφήνει η ΕΚΤ να καταστούν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές και για συναλλαγές κάτω των 500 ευρώ (σ.σ σε αυτές δουλεύει ακόμη το χαρτονόμισμα) τουλάχιστον να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή των υπηρεσιών που παρέχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που ως γνωστόν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας του υπουργείου με τους «ύποπτους» για φοροδιαφυγή.
Έτσι, θα υπάρχει στίγμα και πιο εύκολος εντοπισμός. Τι θα πετύχει ο Κωστής Χατζηδάκης και η κυβέρνηση; Θα κρατήσει τους φορολογικούς συντελεστές αμετάβλητους για να μην προκαλέσει αναταράξεις και αναλάβει το πολιτικό κόστος, ενώ την ίδια ώρα θα αυξήσει τα έσοδα από φόρους.
«Ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίας φοροδιαφεύγουν δεν μου αρέσουν οι κατηγοριοποιήσεις. Στοχεύουμε σε όσους φοροδιαφεύγουν» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά αφού σχεδόν το 67,2% των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ συνολικά από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώθηκαν 4,3 δισ. ευρώ, από 388.481 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Πώς λειτουργεί όμως η υπηρεσία IRIS και πόσοι τη χρησιμοποιούν σήμερα; Δείτε αναλυτικά στοιχεία εδώ.