Ο σκοτεινός ρόλος των Crypto στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Οι τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τη διακίνηση χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων μετρητών, τραπεζών, εταιρειών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και άτυπων χρηματοοικονομικών δικτύων

Ο σκοτεινός ρόλος των Crypto στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
2'

Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας έχει τεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο μετά την επίθεση στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς, αναφέρει το Reuters σε σχετικό του δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται το Ισραήλ έχει κατασχέσει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι, όπως λέει, συνδέονται με τη Χαμάς. Οι αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τη Χαμάς και τις θυγατρικές της. Αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο οι ομάδες που χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» παίρνουν και χρησιμοποιούν χρήματα.

Οι αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τη Χαμάς και τις θυγατρικές της. Αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο οι ομάδες που χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» παίρνουν και χρησιμοποιούν χρήματα. Πληροφορίες που δεν έχουν καταγραφεί από τις πλατφόρμες.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων μπορούν να καταγράψουν ποιες διευθύνσεις ανήκουν σε ποιους πελάτες και η αστυνομία μπορεί να αποκαλύψει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται. Οι χρήστες κρυπτονομισμάτων μπορούν να κρύψουν περαιτέρω τα ίχνη τους με τη χρήση «μίξερ» κρυπτονομισμάτων ή να μετακινήσουν κεφάλαια σε χρηματιστήρια ή άλλες εταιρείες όπου μπορεί να γίνει δύσκολο να διακριθούν από τα περιουσιακά στοιχεία άλλων πελατών.

Οι τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τη διακίνηση χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων μετρητών, τραπεζών, εταιρειών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και άτυπων χρηματοοικονομικών δικτύων. Το Crypto είναι ένα θέμα, λένε οι ειδικοί. Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε το 2022 ότι πριν από μερικά χρόνια το 5% των τρομοκρατικών οργανώσεων χρηματοδοτούνταν από κρυπτονομίσματα, αλλά ότι αυτό μπορεί να φτάσει το 20%, ανέφερε το Bloomberg.

Η FATF ανέφερε ότι τα Crypto παρουσιάζουν «αυξανόμενους κινδύνους χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», αλλά ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κανονικά χρήματα.

Όταν εντοπίζονται παράνομες χρηματοοικονομικές ροές σε μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι ροές αυτής της εταιρείας είναι παράνομες, ανέφεραν οι ερευνητές κρυπτογράφησης Chainalysis σε ένα blog.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή