Ελαιόλαδο: Εκτίναξη τιμών και για τους Γερμανούς καταναλωτές

Η χαμηλή παραγωγή ελαιόλαδου υποχρεώνει τους Γερμανούς καταναλωτές να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το απολαμβάνουν

Ελαιόλαδο: Εκτίναξη τιμών και για τους Γερμανούς καταναλωτές
4'

Μεγάλο αφιέρωμα στην εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου στη χώρα μας και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο τραπέζι των Γερμανών καταναλωτών των ελληνικών προϊόντων, δημοσίευσε το περιοδικό Focus. Πιο συγκεκριμένα, το περιοδικό αναφέρει ότι οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι στη χώρα μας, έχουν προκαλέσει κρίσιμη μείωση της παραγωγής και κατά συνέπεια αύξηση τιμών σε πρωτοφανή επίπεδα σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, οι ελιές, τα μήλα κ.α. «Η Θεσσαλία, η καρδιά της ελληνικής γεωργίας, είναι ακόμα γεμάτη νερό και λάσπη», τονίζει το περιοδικό και προσθέτει ότι «οι πλημμυρισμένες περιοχές του “Κάμπου” της Θεσσαλίας, όπου παράγεται πάνω από το 25% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, προορίζονταν από την ΕΕ ως εναλλακτική λύση στην καλλιέργεια σιτηρών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Τώρα αυτό τελείωσε. Θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια έως ότου η καλλιεργήσιμη γη είναι ξανά αξιοποιήσιμη. Κυριολεκτικά κατέρρευσε φέτος η συγκομιδή μήλων, στις περιοχές γύρω από τον Βόλο. Χιλιάδες νεκρά ζώα φάρμας εξακολουθούν να βρίσκονται στη λάσπη που άφησε πίσω του ο “Ντάνιελ”. Το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο», υπογραμμίζει το περιοδικό.

Το Focus επισημαίνει ότι αν οι Γερμανοί καταναλωτές θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, θα πρέπει να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. «Ο λόγος είναι οι τρέχουσες τιμές χονδρικής του ελαιόλαδου στην αγορά, οι οποίες, μερικές φορές, είναι υψηλότερες από τις τιμές των γερμανικών σούπερ μάρκετ, πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας», παρατηρεί το Focus. «Πριν το πόλεμο, τα εκπτωτικά γερμανικά σούπερ μάρκετ είχαν προσφορές των 3,45 ευρώ για 500 ml ελαιόλαδο. Αυτή την στιγμή, η τιμή χονδρικής του ελαιόλαδου κυμαίνεται στα 8,40 με 8,60 ευρώ το λίτρο, γεγονός που δεν ωφελεί συνήθως τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά μάλλον τους μεσάζοντες, αφού για τη φετινή χρονιά οι Έλληνες αγρότες συνήψαν συμφωνίες παράδοσης με μέση τιμή τα 4,80 με 5 ευρώ το λίτρο», σημειώνει το περιοδικό.

Η Ελλάδα δεν είναι, βέβαια, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, ούτε και ο μόνος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Η Ισπανία απειλείται με κατάρρευση της παραγωγής της τάξης του 50%, σε σύγκριση με την παραγωγή του 2021, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η μακρά ξηρασία και τα κύματα καύσωνα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στις τιμές της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Ιβηρική χώρα. Αντί για κάτι λιγότερο από 5 ευρώ το λίτρο, οι Ισπανοί καταναλωτές πλήρωναν ήδη 10 ευρώ το λίτρο για το ελαιόλαδο στα τέλη του Αυγούστου. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε Ιταλία και Τουρκία.

Στην Ελλάδα, τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ελαιόλαδου στην Ευρώπη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν προκαλέσει την πτώση της παραγωγής. «Πολυάριθμοι ελαιώνες κάηκαν στη Ρόδο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30-50%. Σε Κρήτη και Ζάκυνθο εκφράζονται φόβοι ότι το 70% της σοδειάς θα αποτύχει. Όσον αφορά στις δημοφιλείς ελιές Καλαμών από την Πελοπόννησο, υπάρχουν περιοχές με 90% χαμηλότερη απόδοση», διαπιστώνει το περιοδικό.

Το Focus λέει επίσης ότι η φθηνότερη τιμή για ένα λίτρο ελαιόλαδου ξεπερνά ήδη τα 10 ευρώ στη λιανική πώληση, ενώ κάποιες μάρκες φθάνουν ακόμη και τα 17,5 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή κυμαίνεται ανάμεσα στα 13,5 με 14,5 ευρώ το λίτρο.

«Οι τιμές δεν αναμένεται να ομαλοποιηθούν πριν την Πρωτοχρονιά του 2025 και αυτό, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες μεγάλες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία», καταλήγει το περιοδικό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
22:48ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Χανιά