Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι φόρο θα πληρώνουν από το 2024 - Φοροτεχνικός εξηγεί στο Newsbomb.gr
Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος «αποκωδικοποιεί» τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους ελεύθερους επαγγλματίες - Τι αλλάζει με τη φορολόγησή τους
Την αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
Ωστόσο παράλληλα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δηλώσουν κέρδη πάνω αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος εξηγεί τι σημαίνουν για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Όπως λέει ο κ. Χριστόπουλος, καταρχήν επικρατεί έντονος προβληματισμός στην επαναφορά των παρωχημένων (από άλλες εποχές μεθόδων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής), όπως ήταν το 1994 με τον ν. 2214/1994, όπου τότε "η θέσπιση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των οξυμμένων δημοσιονομικών προβλημάτων, και λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στα επαγγέλματα αυτά". Μάλιστα τότε προέβλεπε προσωρινό μέτρο έως ότου λειτουργήσουν αποτελεσματικά και εκσυγχρονιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά και εμπεδωθεί η φορολογική συνείδηση.
Και συνεχίζει ο κ. Χριστόπουλος: Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι 1994. Το οπλοστάσιο με την ψηφιακή συνδρομή σύγχρονων ελεγκτικών μεθόδων (άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, POS με διασύνδεση των ταμειακών μηχανών κλπ), θεωρούσαμε ότι εγγυώνται την σύλληψη της φορολογητέας ύλης όπου διαφεύγει από μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής (γιατί για ολική πάταξη της δεν μιλάμε),.
Βέβαια η προτεινόμενη ρύθμιση είναι απλή σε σχέση με τα παραπάνω τότε τεκμήρια και έχει συνταγματική βάση στην υποχρέωση να πληρώνει και να συνεισφέρει κάθε πολίτης στα φορολογικά βάρη με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του. Γιατί με κάθε έννοια δικαίου η εικόνα από τα ευρήματα των δηλώσεων του 2022 για τους 735.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αδικεί κραυγαλέα τον κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και μεροκαματιάρη.
Έτσι λοιπόν ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βρίσκεται στην πρώτη τριετίας εργασίας, δεδομένα θα δηλώνει ένα εισόδημα τουλάχιστον 10.920 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ επί 14.
«Ας πούμε ότι θα πληρώσω συνολικά φόρο 1.100 ευρώ, τουλάχιστον. Αν όμως πλήρωσω κάτι παραπάνω, η κυβέρνηση σου λέει ότι θα σου μειώσω το τέλος επιτηδεύματος κατά 50%», σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος.
«Για παράδειγμα στην Αθήνα που το τέλος επιτηδεύματος είναι στα 625 ευρώ, θα ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 325», προσθέτει ο ίδιος.
Αλλά ακόμα και για αυτούς που δεν δηλώσουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα, θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%. Σημειώνεται, ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει καταργηθεί για τους αγρότες ή όσους φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.
Διευκρινίζει δε ο κ. Χριστόπουλος ότι ανάλογα με την τριετία το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα διαφοροποιείται και αυξάνεται κατά 10% (ανά τριετία).
Πρόκειται για ένα λειτουργικό μέτρο, όπως τονίζει ο φοροτεχνικός, το οποίο προστίθεσται στο οπλοστάσιο του φολογικού νομοσχεδίου, μαζί με τα POS και τη σύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Υπενθυμίζεται ότι τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:
- 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
- 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
- 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
- 1.000 για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα
Μητσοτάκης για ελεύθερους επαγγελματίες: Θεσπίζεται κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα
Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό, δήλωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
Ως κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια, είπε πως όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος.
Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%», είπε. Επισπεύδουμε το μέτρο γιατί εμπιστευόμαστε το νέο σύστημα είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, είπε πως στο υπουργικό θα εξεταστούν τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη όσον αφορά την επιβάρυνση στις τιμές της ενέργειας.
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών
Νέα εποχή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ανάλυση των νέων μέτρων.
Σημείο αναφοράς του νέου συστήματος είναι ο κατώτατος μισθός. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία, δεν μπορεί να είναι μικρότερα από μια ελάχιστη αμοιβή, η οποία προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο σε σημείο που αντανακλά την ελάχιστη εισφερόμενη αξία της προσωπικής εργασίας του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του.
Προσδιορισμός ελάχιστης αμοιβής
Η ελάχιστη αμοιβή προσδιορίζεται ως εξής:
- Η ελάχιστη αμοιβή δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου μεταξύ: α) του ελάχιστου (βασικού) μισθού προσαυξημένου κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος, μετά τα 3 πρώτα έτη και β) του ανώτερου ετήσιου μισθού (έως 30.000 ευρώ) που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει στο προσωπικό του
2.Η ελάχιστη αμοιβή, όπως αυτή προσδιορίζεται πιο πάνω, προσαυξάνεται με 2 τρόπους, σωρευτικά:
Α. με ένα ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τις 15.000€.
Β. με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ:
- 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
- 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
- 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.
Πεδίο εφαρμογής
Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί στις ατομικές επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων με ΑΠΥ («μπλοκάκια»).
Παραδοχές-μειώσεις-απαλλαγές
-Για τον υπολογισμό του ελάχιστου (βασικού) μισθού λαμβάνονται υπόψη τυχόν τριετίες που έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος από την πρώτη έναρξη των εργασιών του ανεξαρτήτως του ΚΑΔ. Ο ελάχιστος (βασικός) μισθός αυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος, μετά τα 3 πρώτα έτη, με ένα ανώτατο όριο τις τρεις τριετίες
- Κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής, λαμβάνονται υπόψη τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία του αυτοαπασχολούμενου.
- Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε παύση εργασιών δεν λογίζεται κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής.
-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100 % για τα τρία πρώτα χρόνια, 67 % για τον 4ο χρόνο και 33 % για τον 5ο χρόνο.
- Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας ασκεί τη δραστηριότητά του και έχει την κύρια κατοικία του σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100
κατοίκους, η ελάχιστη αμοιβή θα μειώνεται κατά 50%.
- Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, θα μειώνεται κατά 50%.
-Η ελάχιστη αμοιβή αποτελεί μαχητό τεκμήριο που μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, κ.λπ.).
Τέλος επιτηδεύματος
Για όσους δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα εφαρμοστεί άμεσα, από το 2024 μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Ενώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25 %. Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.
Αποτέλεσμα εφαρμογής – δημόσια έσοδα
Σε σύνολο 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών:
-Οι 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.
-Οι 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση.
-Οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο +1.444 ευρώ ο καθένας.
Το Δημόσιο εισπράττει σήμερα από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών 1,709 δις. ευρώ (1,331 δις. από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος). Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874 εκατ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τα έσοδα αυξάνονται κατά 606 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα εφαρμογής – κοινωνικά επιδόματα
Αναμένεται συνολική μείωση των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 100 εκατ. Το όφελος για τον προϋπολογισμό θα διατεθεί για την αύξηση των επιδομάτων αυτών.
Παραδείγματα εφαρμογής του νέου συστήματος φορολόγησης
- Νέος αυτοαπασχολούμενος με 3.000 δηλωθέν εισόδημα. Είχε 270 ευρώ φόρο και θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο φόρο χωρίς αλλαγή
- Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 50.000 ευρώ, θα έχει σταδιακά μείωση
από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ
- Παλιός αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 1.500 ευρώ, είχε 135 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 785 ευρώ. Με το νέο σύστημα θεωρούμε 14.196 ως εισόδημα και θα έχει αύξηση επιβάρυνσης κατά 1.038 ευρώ
4.Αυτοαπασχολούμενος με μηδέν δηλωθέν εισόδημα και μεγάλο τζίρο. Σήμερα πληρώνει μόνο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις του εργοδοτικού κόστους και του μεγάλου τζίρου πηγαίνει σε 25.833 ευρώ φορολογητέο εισόδημα και έχει αύξηση στη φορολογία κατά 4.083 ευρώ.
- Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 7.000 ευρώ και 200.000 τζίρο, είχε 630 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 1.280 ευρώ. Με το νέο σύστημα θεωρούμε 14.196 ως εισόδημα και επειδή έχει μεγάλο τζίρο θα προσαυξηθεί κατά 70% σε 24.133 ευρώ φορολογητέο εισόδημα. Συνολικά θα έχει μια αύξηση στη φορολογική επιβάρυνση κατά 2.977 ευρώ.