Κρασί όπως ελαιόλαδο: Μειωμένη 60% η φετινή παραγωγή - Πόσο θα φτάσει η τιμή του στο ράφι

Για το 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αμπελιών και Κρασιών προβλέπει ότι στην Ελλάδα η παραγωγή κρασιού θα φτάσει μόλις τα 1,1 εκατ. εκατόλιτρα (mhl) από 2,1 εκατ. εκατόλιτρα που ήταν το 2022 - «Ένα πολύ καλό κρασί για τις γιορτές ο καταναλωτής μπορεί να το βρει στο ράφι από 5 ευρώ (750 γραμμάρια) στο σούπερ μάρκετ και αν πάμε σε κρασιά παλαίωσης στα 7 ευρώ», ανέφερε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου Γιώργος Γιαννιτσόπουλος

Κρασί όπως ελαιόλαδο: Μειωμένη 60% η φετινή παραγωγή - Πόσο θα φτάσει η τιμή του στο ράφι
(Photo by David Paul Morris/Getty Images)
4'

Οι αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα συνεχίζονται και επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στην αλυσίδα των ανατιμήσεων μπήκε και το κρασί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbopb.gr οι τιμές στο κρασί φέτος είναι αυξημένες τουλάχιστον σε ποσοστό 10% σε σχέση με πέρσι αφού τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώθηκαν δραματικά, ενώ τα κόστη επίσης καταγράφουν άνοδο πιέζοντας παραγωγού και συνεταιρισμούς.

Για την κατάσταση στον κλάδο μίλησε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου Γιώργος Γιαννιτσόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «η παραγωγή είναι μειωμένη. Σε πανελλαδικό επίπεδο φτάνει μάλιστα το 60%. Στο Αμύνταιο ευτυχώς είμαστε στο 20%. Επίσης μείωση υπάρχει και στην Ευρώπη σε χώρες όπως στην Ιταλία. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι οι ελλείψεις αυτές παρουσιάζονται στα χαμηλής κατηγορίας κρασιά. Όσον αφορά τις τιμές θα πρέπει να πούμε πούμε ότι ανέβηκε στον παραγωγό, στο σταφύλι κατά 25% μεσοσταθμικά και στα κρασιά γύρω στο 10%».

Ο πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr.

Και πρόσθεσε: «ένα πολύ καλό κρασί για τις γιορτές ο καταναλωτής μπορεί να το βρει στο ράφι από 5 ευρώ (750 γραμμάρια) στο σούπερ μάρκετ και αν πάμε σε κρασιά παλαίωσης στα 7 ευρώ και πάνω ενώ τον αφρώδη οίνο τον δικό μας στα 11-12 ευρώ στο ράφι και στα σούπερ μάρκετ χαμηλότερα. Η αγορά δεν δέχεται τις αυξήσεις απότομα παρά το γεγονός ότι τόσο η πρώτη ύλη όσο και το κόστος έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο».

Η κατάσταση στον κόσμο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 αναμένεται να πέσει φέτος η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, επηρεασμένη από τις ραγδαίες θερμοκρασίες και τις έκτακτες πλημμύρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Αναμένεται πτώση στην παραγωγή κατά 12% και 14% σε Ιταλία και Ισπανία, πρώτη και τρίτη μεγαλύτερες χώρες - παραγωγούς του κόσμου το 2022, αντίστοιχα.

Η κλιματική αλλαγή έχει «τεράστιο» αντίκτυπο στην παραγωγή κρασιού, δήλωσε στο CNN ο Τζιότζιο Ντελγκρόσο, επικεφαλής στατιστικών στο OIV.

Ο Ντελγκρόσο είπε ότι, στο παρελθόν, οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα χτυπούσαν κάθε λίγα χρόνια για να διακόψουν μεγάλες εκτάσεις υγιών, άφθονων συγκομιδών. «Τώρα συμβαίνουν πάντα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Κάθε χρόνο υπάρχει κάτι».

Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις συνέβαλαν στην εξάπλωση της μούχλας στους αμπελώνες της κεντρικής και νότιας Ιταλίας, ενώ η έντονη ξηρασία και οι ραγδαίες θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει τους αμπελώνες στην Ισπανία.

Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Χιλής, αναμένεται να υποστούν πτώση της παραγωγής μεταξύ 10% και 24% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, καθώς οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι μυκητιακές ασθένειες έχουν πλήξει τους αμπελώνες.

Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο κλίμα βοηθά κάποιους άλλους. Η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12% φέτος. Ο Γκρεγκ Τζόουνς, κλιματολόγος και διευθύνων σύμβουλος της Abacela, ενός οινοποιείου με έδρα το Όρεγκον, είπε στο CNN ότι, πριν από μισό αιώνα, το κράτος δεν μπορούσε να καλλιεργήσει σταφύλια. Τώρα, είπε, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει κάνει το Όρεγκον «μία από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής στη χώρα».

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, δεν βρέχει σχεδόν καθόλου στο Gratallops, το οποίο βρίσκεται περίπου 90 μίλια δυτικά της Βαρκελώνης. Αυτό έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στα αμπέλια της Ustrell. Και το χιόνι, που εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους, παρέχοντας υγρασία στα αμπέλια κατά τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες, δεν έχει πέσει ούτε μια φορά σε αυτό το διάστημα.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η συγκομιδή Cabernet Sauvignon από την Ustrell - μια ποικιλία σταφυλιών κόκκινου κρασιού που καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας, όπου οι συνθήκες είναι πιο υγρές - ήταν η πρώτη που, «κατέρρευσε» φέτος.

Οι αμπελώνες στο Gratallops είναι τόσο ξεραμένοι, πρόσθεσε, που 26 από τα 28 οινοποιεία του, συμπεριλαμβανομένου του Celler Devinssi, δημιούργησαν πρόσφατα μια ένωση για να πιέσουν τις τοπικές αρχές για χρηματοδότηση για τη βελτίωση της παροχής νερού για άρδευση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παραδίδουν τεράστιες δεξαμενές νερού μέσω φορτηγού.

Η Celler Devinssi δεν κινδυνεύει να κλείσει, αλλά ο τραπεζικός λογαριασμός της 23χρονης εταιρείας θα είναι σχεδόν σίγουρα «στο κόκκινο» φέτος, σύμφωνα με την Ustrell.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή