Ακρίβεια: Πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές η Ελλάδα – Τα τρόφιμα που έγιναν απλησίαστα

Ακρίβεια: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη στις ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής 

Ακρίβεια: Πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές η Ελλάδα – Τα τρόφιμα που έγιναν απλησίαστα
Eurokinissi
4'

Θλιβερά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τις τιμές βασικών ειδών διατροφής το 2022 στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στο ελαιόλαδο, γειτονικές χώρες που εισάγουν από την Ελλάδα, πωλούσαν φτηνότερα από ό,τι στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις ανατιμήσεις γαλακτοκομικών.

Τα παραπάνω έρχονται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που βρισκόμαστε μια ανάσα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που φέτος υπολογίζεται πως θα είναι ακριβότερο κατά 15%.

Σημειώνεται ότι η ακρίβεια «σαρώνει» και αναγκάζει τους καταναλωτές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ετοιμάσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών (e-καταναλωτής, 13.12.2023), ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή κιλού για το αρνί κυμαίνεται από 10,67 έως 11,36 ευρώ, για το κατσίκι από 10,96 έως 13,46 ευρώ, για το τσουρέκι 380 γραμ. από 2,39 μέχρι 2,70 ευρώ, για τη σοκολάτα γάλακτος 100 γραμ. από 1,17 έως 1,58 ευρώ κ.λπ.

«Καλάθια» Χριστουγέννων κατά ακρίβειας

Μετά το «καλάθι των Χριστουγέννων» σειρά παίρνει σήμερα το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη». Οι δύο πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης αποσκοπούν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, στη στήριξη των νοικοκυριών για την αγορά βασικών αγαθών που έχουν συνδυαστεί με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (π.χ. τσουρέκι, σοκολάτες, διάφορα κρέατα, παιχνίδια κ.λπ.).

Είναι μέτρα που «κουμπώνουν» στα υπάρχοντα του ΥΠΑΝ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δηλαδή στο «καλάθι του νοικοκυριού» και στη «μόνιμη μείωση τιμής» (αφορά μείωση τιμών σε αγαθά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ τουλάχιστον κατά 5% και για τουλάχιστον ένα εξάμηνο – ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19.9.2023). Στη «μόνιμη μείωση τιμής» συμμετέχουν 1.286 προϊόντα από διάφορες κατηγορίες, π.χ. τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά.

Αναφορικά με το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη», εγκαινιάζεται σήμερα. Οπότε, σταδιακά, θα αναρτώνται οι τιμές των παιχνιδιών στην πλατφόρμα e-καταναλωτής. Στο εν λόγω «καλάθι» περιλαμβάνονται οι εξής 10 κατηγορίες παιχνιδιών: επιτραπέζια-παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, παιχνίδια μίμησης, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, παιχνίδια με τουβλάκια, οχήματα τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια. Η πρωτοβουλία θα έχει διάρκεια έως τις 10 Ιανουαρίου 2024.

Τα προϊόντα θα φέρουν στο ράφι πώλησης των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να τα εντοπίζουν εύκολα οι καταναλωτές. Η λίστα με τις τιμές, ξεκινώντας από αύριο, θα αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» είναι ήδη σε εξέλιξη από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου του 2023 και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου του 2024.

Στην πράξη, στο γνωστό «καλάθι του νοικοκυριού» προστίθενται για το παραπάνω χρονικό διάστημα έξι βασικές κατηγορίες αγαθών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

«Φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φθηνότερο. Εκεί επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησής μας», έχει δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Αναφερόμενος στο «καλάθι των Χριστουγέννων», σημείωσε: «Βλέπουμε ότι έχουμε χαμηλότερες ή ίδιες τιμές με πέρυσι, άρα έχουμε ή μηδενικό ή αρνητικό πληθωρισμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Για παράδειγμα, η γαλοπούλα πωλείται κατά 5% φθηνότερα, το κατσικίσιο κατά 16% και το αρνίσιο κρέας κατά 17% φθηνότερα», υπογραμμίζοντας ακόμη πως «ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώθηκε κατά 10% τον Νοέμβριο. Από 9,9% που ήταν τον Οκτώβριο, μειώθηκε στο 8,9%».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή