Αγοραστικός «πυρετός» για το 10ετές ελληνικό ομόλογο: Προσφορές – ρεκόρ
Οι επενδυτές τοποθετούνται μαζικά σε κρατικά ομόλογα για να εξασφαλίσουν το τρέχον επίπεδο αποδόσεων, πριν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αρχίσουν να εγκαταλείπουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη των τελευταίων ετών - Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια έως και 1,5% φέτος, με την πρώτη κίνηση να αναμένεται τον Απρίλιο.
Η Γερμανία και η Ελλάδα κατέγραψαν ζήτηση ρεκόρ στις δημοπρασίες ομολόγων τους, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις, πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Οι προσφορές για τα 30ετή ομόλογα της Γερμανίας ξεπέρασαν τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ υπερδιπλάσιο ποσό από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2020, ενώ το 10ετές χρέος της Ελλάδας - το πρώτο νέο ομόλογο που εκδόθηκε από τότε που η χώρα ανέκτησε επενδυτική βαθμίδα - προσέλκυσε προσφορές 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι επενδυτές τοποθετούνται μαζικά σε κρατικά ομόλογα για να εξασφαλίσουν το τρέχον επίπεδο αποδόσεων, πριν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αρχίσουν να εγκαταλείπουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη των τελευταίων ετών. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια έως και 1,5% φέτος, με την πρώτη κίνηση να αναμένεται τον Απρίλιο.
«Από την αρχή του έτους, οι επενδυτές τοποθετούνται σε κρατικά ομόλογα», δήλωσε ο Benoit Gerard, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Natixis SA.
Η Ιταλία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή τη ζήτηση αφού έδωσε εντολή στις τράπεζες να εκδώσουν ένα νέο 15ετές ομόλογο, έχοντας βγει στις αγορές με ένα 30ετές ομόλογο νωρίτερα μέσα στον μήνα, το οποίο συγκέντρωσε με προσφορές ρεκόρ.
Για την Ελλάδα, η ισχυρή ζήτηση είναι ψήφος εμπιστοσύνης από την αγορά, αφού η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και εντάχθηκε ξανά σε δείκτες αναφοράς ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης μετά από πάνω από μια δεκαετία που χαρακτηρίζονταν ως «σκουπίδια».
Οι προσπάθειες υγιούς ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης από την Ελλάδα ενίσχυσαν τα ομόλογα, με τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών τίτλων να υποχωρούν σχεδόν 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες στο 3,2%, μακράν η καλύτερη επίδοση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών. Η Ιταλία, αναδεικνύεται δεύτερη, αναφορικά με τις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες μειώθηκαν περίπου κατά 45 μονάδες βάσης σε περίπου 3,75% σε ετήσια βάση.
Υπάρχει «ισχυρή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας», δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management.
«Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ θετικές. Το ελληνικό χρέος είναι μια καλή περίπτωση ακόμα και στο επίπεδο του BBB-», προσέθεσε.
Ο Hense βλέπει περιθώρια περαιτέρω μείωση του spread, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από τις αντίστοιχες της Ισπανίας, επί του παρόντος στο 3,1% για το 10ετή τίτλο.
Ο Vasco Teles, διαχειριστής κεφαλαίων στο Grupo Novo Banco Gestão de Activos στη Λισαβόνα, αγόρασε το νέο ελληνικό ομόλογο. Αν και υπάρχουν λιγότερα περιθώρια για περαιτέρω μείωση του spread, το ενδιαφέρον των επενδυτών σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για κέρδη, υπογράμμισε.
«Το spread της Ελλάδας συρρικνώθηκε πολύ, πλησιάζει την Ισπανία και μπορεί να προχωρήσει λίγο παραπέρα δεδομένου του σφιχτού προγράμματος χρηματοδότησης», δήλωσε ο Teles. «Θα υπάρξουν πολλοί επενδυτές με διάθεση να προσθέσουν ρίσκο με ελληνικά ομόλογα», κατέληξε.