Μάριο Σεντένο: «Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στη μείωση του πληθωρισμού»
Η προειδοποίηση του επικεφαλής της Τράπεζας της Πορτογαλίας.
Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (25/01), τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο ιστορικό ρεκόρ του 4%, με την Πρόεδρο της Τράπεζας αλλά και αξιωματούχους να συμφωνούν ότι η συζήτηση για μείωση είναι πρόωρη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι η Τράπεζα θα πρέπει να αντιδράσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Πορτογαλίας ανήκει στα «περιστέρια» και όχι στα «γεράκια» ανάμεσα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
«Αν ο πληθωρισμός μειώνεται και μειώνεται πολύ γρήγορα –στην πραγματικότητα ταχύτερα από ό,τι αυξήθηκε– η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό», τόνισε ο Σεντένο, μιλώντας στο Warwick Economics Summit στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
«Θα κάνουμε τη δουλειά μας, τους επόμενους μήνες, φέρνοντας σταθερότητα και σε αυτή τη διαδικασία και διασφαλίζοντας ότι όταν τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, αυτό θα συμβεί. Φυσικά, αυτό θα τα διατηρήσει σε περιοριστικό έδαφος για αρκετό καιρό, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει», σημείωσε.
Ύστερα από ένα πρωτοφανές «μπαράζ» επιτοκιακών αυξήσεων μεταξύ του Ιουλίου του 2022 και του Σεπτεμβρίου του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «άνοιξε» εφέτος την πόρτα στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί στην παροχή σαφών ενδείξεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, προτού βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στον στόχο του 2%.
Παράλληλα, ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει προβλήματα. «Δεν μπορούμε να έχουμε μία οικονομία που δεν αναπτύσσεται, αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου για την Ευρώπη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ύστερα από πέντε τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη, «το α’ τρίμηνο του 2024 μπορεί να είναι το έκτο. Πρόκειται για ενάμιση χρόνο στάσιμης οικονομίας».
«Όμως, υπάρχουν τρόποι για να “τονωθεί” η οικονομία και ένας από αυτούς πρέπει να προέλθει από τη νομισματική πολιτική και τις προσδοκίες που πρέπει να επιβεβαιωθούν, ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν τα επιτόκια», ανέφερε μεταξύ άλλων.