Ελαιόλαδο: «Ξέφρενο ράλι» στην τιμή του - Αναμένεται νέα εκτόξευση

Χρυσάφι πληρώνουν οι καταναλωτές το ελαιόλαδο, ενώ η τιμή του αναμένεται να ανέβει κι άλλο προσεχώς

Ελαιόλαδο: «Ξέφρενο ράλι» στην τιμή του - Αναμένεται νέα εκτόξευση
3'

Δεν έχει τέλος η ανοδική τροχιά της τιμής του ελαιόλαδου με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να το αγοράζουν «χρυσάφι». Τον Αύγουστο του 2023 το ελαιόλαδο κόστιζε 8,10 ευρώ το λίτρο, όμως επτά μήνες μετά η τιμή του εκτοξεύθηκε έως και 15,06 ευρώ το λίτρο, ενώ η δίλιτρη συσκευασία φτάνει τα 27 ευρώ. Ακόμα και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα αργήσει. «Η επάρκεια προϊόντος θα φέρει αποκλιμάκωση των τιμών και αυτή θα υπάρξει, αν υπάρξει, στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Μέχρι τότε οι τιμές θα είναι σε υψηλά επίπεδα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιάννουλης.

Η κακή χρονιά από πλευράς καιρικών συνθηκών είναι ένας από τους παράγοντες της αύξησης της τιμής του ελαιόλαδου. «Από το 2019 έχουμε υποστεί τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή που πλέον για τις καλλιέργειές μας είναι κλιματική κρίση. Έχουμε υποστεί τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος», τονίζει ο ελαιοπαραγωγός Θανάσης Χαλάτσης. Ακόμη ένας παράγοντας είναι τα μειωμένα αποθεματικά της ελιάς που βάζουν με το σταγονόμετρο νέα παραγωγή στα ράφια. «Δεν υπάρχουν αποθεματικά φέτος στο λάδι. Η παραγωγή ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί», λέει ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης, Θανάσης Σωτηρόπουλος. Μάλιστα, κάποιοι παραγωγοί επιλέγουν να στοκάρουν το προϊόν τους για να το πουλήσουν αργότερα σε πιο υψηλή τιμή. «Η διακράτηση του προϊόντος από τους παραγωγούς είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε κάθε χρόνο. Είναι θεμιτό ο παραγωγός να κάνει τις εκτιμήσεις του και να προσπαθεί να πετύχει την καλύτερη τιμή για το προϊόν του», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιάννουλης.

Τα αποθέματα μειώνονται και στην Ευρώπη με τη χώρα μας να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Αυξάνονται τα φαινόμενα νοθείας

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να μην στερηθούν τον «πράσινο χρυσό». Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 13 έως και 15 ευρώ το λίτρο και κάποιοι αναζητούν άλλες λύσεις γνωρίζοντας όμως ότι μπορεί να εξαπατηθούν. Τα φαινόμενα νοθείας όλο και πληθαίνουν όπως εκείνο στη Δυτική Αττική με λάδι που προμηθεύτηκαν εκατοντάδες καταναλωτές το οποίο ήταν ανάμιξη ελαιόλαδου με ηλιέλαιο και άλλες ουσίες. Ο υπεύθυνος για τη νοθεία είχε προμηθευτεί και ένα διάφανο υγρό με οσμή ελαιόκαρπου. Στο χώρο του, η Αστυνομία κατάσχεσε περίπου 70 λίτρα από τη συγκεκριμένη ουσία. Κατασχέθηκαν επίσης 13.960 λίτρα ηλιέλαιο και 6.332 λίτρα ουσίας που προσομοιάζει με ελαιόλαδο. «Μόνο με χημική ανάλυση μπορείς να είσαι σίγουρος. Αλλά αν ανακινήσει κανείς το μπουκάλι θα διαπιστώσει ότι το ελαιόλαδο αργεί πολύ να πέσει από τα τοιχώματα, ενώ ένα σπορέλαιο θα πέσει πολύ πιο γρήγορα. Το χρώμα δεν παίζει ρόλο», λέει ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, Δημήτρης Πρίφτης.

Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, η χημικός, Ιωάννα Χριστοπούλου τονίζει: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να γίνει σε ένα ελαιόλαδο το οποίο έχει μέσα άγνωστες χημικές ουσίες. Δεν είναι ουσίες που μπορούμε να καταναλώσουμε, είναι ουσίες εκτός ελέγχου».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή